Foto: Jan Willem Schouten
Ria Dekker, eigenaresse van FrieteRia en BrasseRia in Dronten, gaat haar frites bakken in een infrarood-frituuroven.
âDe frites zijn heel krokant, de baktijd is een minuut korter en we hebben op den duur dan geen gas meer nodigâ, aldus de onderneemster. Op de radio hoorde Dekker iets over een infraroodsauna. âWaarom zou je geen infrarood onder de pan doen?, vroeg ze zich af. âEen vriend van ons maakt besturingssystemen en hij heeft voor ons een infraroodpan ontwikkeld. We zijn nu ruim een jaar aan het experimenteren en we zijn ontzettend tevreden.â
Boosterknop
De nieuwe techniek is heel energiezuinig en milieuvriendelijk, omdat er geen CO2-uitstoot en geen rookgas meer is. Dekker licht toe: âAls de frites in de frituur gaan, dan zakt de temperatuur. Op dat moment zuigen de frites zich vol vet. Daar hebben wij met onze infraroodpan minder last van. Er zit een speciale âboosterknopâ op ons systeem, waardoor de temperatuur sneller stijgt. Daardoor is de frites heel knapperig en is deze een minuut sneller klaar. De verwachting is dat je vanwege de constantere verwarming ook langer met het frituurvet kunt doen. Dat is natuurlijk een grote besparing. Het bakken zelf is veel veiliger omdat er geen open vuur meer is.â
Het bakken op infrarood vereist wel meer elektriciteitscapaciteit. âDaarom heeft AquaDataSystems bij ons een kast geplaatst zodat we nu een aansluiting hebben van 250A. We zijn er dus helemaal klaar voor. Eind van het jaar willen we volledig zijn overgeschakeld.â
Inmiddels hebben verschillende leveranciers al interesse getoond en datzelfde geldt voor andere cafetaria- en restauranthouders. âWe onderzoeken of het mogelijk is om bestaande ovens te voorzien van de nieuwe pannen.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp