Skip to content

Beschermde oorsprongsbenaming feta geldt ook bij export

Deense zuivelexporteurs mogen niet langer in Denemarken geproduceerde kaas onder de naam feta exporteren naar derde landen.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Binnen de EU mogen alleen producenten in een bepaalde regio in Griekenland, die de kaas volgens specifiek recept produceren, de naam feta gebruiken. - Foto: Canva/JPC-PROD premium

Binnen de EU mogen alleen producenten in een bepaalde regio in Griekenland, die de kaas volgens specifiek recept produceren, de naam feta gebruiken. - Foto: Canva/JPC-PROD

Deense zuivelexporteurs mogen niet langer in Denemarken geproduceerde kaas onder de naam ‘feta’, ‘Deense feta’ en ‘Deense fetakaas’ exporteren naar derde landen.

Dit mag ook niet naar landen waarmee de Europese Unie geen afspraken heeft over beschermde oorsprongsbenamingen (BOB’s). Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Feta beschermde naam sinds 2002

De EU heeft de bescherming van onder andere landbouwproducten en levensmiddelen geregeld op basis van hun geografische afkomst. De naam feta is sinds 2002 beschermd als BOB. Vanaf dat moment mogen binnen de EU alleen producenten in een bepaalde regio in Griekenland, die de kaas volgens specifiek recept produceren, de naam feta gebruiken. Denemarken was echter van mening dat de regels alleen golden voor verkoop van feta binnen de EU en niet voor export naar derde landen. Reden voor het land om niet op te treden tegen Deense zuivelexporteurs die feta, niet geproduceerd volgens het productdossier van betreffende BOB, bleven exporteren. De Europese Commissie, gesteund door Griekenland en Cyprus, was het daar niet mee eens. Het Hof heeft nu geoordeeld dat Denemarken een einde moet maken aan de werkwijze van de Deense zuivelexporteurs. De productie en export van feta-kaas uit Denemarken schaadt het intellectueel eigendomsrecht dat in de BOB is vastgelegd, zelfs als het product bestemd is voor export naar derde landen.

Oneerlijke concurrentie voor Griekse producenten

Doel van de BOB is onder meer om agrariërs en producenten te verzekeren van een eerlijke prijs in verhouding tot de kwaliteit en kenmerken van een bepaald product. De Deense praktijk leidt tot oneerlijke concurrentie en maakt ten onrechte gebruik van de faam en waarde van feta geproduceerd volgens het bijbehorende productdossier.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen