Skip to content

Arbeidskrapte leidt tot verslechterd welzijn personeel

De herstellende economie en de arbeidskrapte hebben tot gevolg dat er minder oog is voor het welzijn van werknemers, stelt ABN Amro.

Door personeelstekort en het snelle aantrekken van de economie staat er meer druk op werknemers. - Foto: Herbert Wiggerman premium

Door personeelstekort en het snelle aantrekken van de economie staat er meer druk op werknemers. - Foto: Herbert Wiggerman

De herstellende economie en de arbeidskrapte hebben tot gevolg dat er minder oog is voor het welzijn van werknemers. Dat stelt ABN Amro in de sectorale welzijnsmonitor over 2021. Het welzijn van werknemers daalt met 2%.

Door personeelstekort en het snelle aantrekken van de economie staat er meer druk op werknemers. In de afgelopen zes jaar zagen de onderzoekers dat het welzijn van werknemers terugliep als er economische groei was. Het ziekteverzuim staat daarom op recordniveau: 8,6% van de werknemers had 20 verzuimdagen of meer opgenomen.

Verstoorde werk-privébalans na corona

In de voedingsmiddelenindustrie is de werk-privébalans verstoord, en weer terug op het niveau van voor de coronapandemie. 10,5% van ondervraagden in deze sector geeft aan regelmatig familie- en gezinsactiviteiten te verwaarlozen vanwege thuiswerk. Naast de werknemers in de voedingsmiddelenindustrie kampt ook personeel in transport en logistiek meer met burn-out gerelateerde klachten. Ook in de horeca zijn nog verbeterslagen te maken, stelt de bank in de welzijnsmonitor. Daar heeft het personeel last van ongewenst gedrag. De bank stelt dan ook dat er meer aandacht moet komen voor het welzijn. Sonny Duijn, Econoom Thema’s van ABN Amro: “Welzijn is belangrijk voor het aantrekken en vasthouden van personeel, terwijl krapte op de arbeidsmarkt deels structureel zal zijn.”

Lees ook het commentaar: Werknemer is meer dan arbeidskracht

Blijvend personeelstekort

Ceel Elemans, sectorhoofd Food bij de bank ING, ziet ook de tekorten in de voedingsmiddelenindustrie oplopen. De industrie vergrijst en er is te weinig jonge aanwas. Dit zorgt volgens Elemans op den duur tot een verminderde economische groei van de sector. Volgens analisten van Rabobank is uitblijven van nieuwe arbeidskrachten een blijvertje. ABN Ambro schrijft wel in het rapport dat de arbeidskrapte ook mogelijkheden biedt voor werknemers. Zo hebben zij een betere onderhandelingspositie en denkt driekwart van de Nederlanders makkelijk een nieuwe baan te vinden.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur