Aanbod supermarktschap vleesvervangers. Vega en Vegan. - Foto: Hans Prinsen
In dit artikel
De prijzen van vleesvervangers stegen tussen februari en juli gemiddeld met 2%. De prijzen van vlees gingen gemiddeld met 21% omhoog.
Dierlijke burgers
De plantaardige burgers zijn nu gemiddeld â¬Â 0,78 per kilo goedkoper dan de burgers van vlees (februari: â¬Â 0,56 duurder). Ondanks de prijsstijgingen van vleesburger, zijn bij drie van de zes supermarkten de goedkoopste dierlijke burgers (diepvriesburgers) nog goedkoper dan de goedkoopste plantaardige burgers. Het gaat om Albert Heijn, Dirk en Jumbo. Questionmark stelt dat wanneer burgers van de versafdeling in de vergelijking meegenomen zouden worden, de plantaardige burgers goedkoper dan het vlees zouden zijn bij deze drie supermarkten. Ook bij de kipstukjes is de dierlijke variant goedkoper dan de plantaardige variant bij Albert Heijn, Dirk en Jumbo. Het prijsverschil is wel kleiner geworden in juni ten opzichte van februari. Zo is het prijsverschil bij AH nog â¬Â 0,33 per kilo. Gemiddeld waren de plantaardige kipstukjes â¬Â 0,37 per kilo goedkoper, waar ze in februari â¬Â 1,61 duurder waren.Plantaardig gehakt goedkoper
Bij het gehakt zijn bij vier supermarkten (AH, Aldi, Dirk en Plus) de dierlijke producten goedkoper dan de plantaardige vervangers. Ook hier zijn de prijsverschillen kleiner geworden. Alleen bij Dirk is het verschil groter geworden. Dat komt doordat het product dat in februari is meegenomen in de analyse (huismerk) niet meer te koop is. In juni is daarom een A-merk meegenomen, omdat al het plantaardige gehakt van Dirk nu van A-merken is. Gemiddeld was het plantaardig gehakt â¬Â 1,61 per kilo goedkoper, waar het in febarui â¬Â 0,29 per kilo duurder was. Volgens ProVeg ligt de oorzaak van de prijsstijging van vlees bij de inflatie en hogere grondstofkosten. Ook stelt de non-profitorganisatie dat vleesproductie inefficiënter is. âDoor dat grote grondstofgebruik is vlees vele gevoeliger voor verstoringen in de wereldmarkt dan vleesvervangersâ, zo stelt ProVeg. Ook zegt de organisatie dat de marges bij vleesvervangers veel groter zijn dan bij vlees en dat die hogere marges als buffer kunnen hebben gewerkt om klappen op te vangen.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij