Foto: Canva/ OlegFedorenko
De Europese Commissie betitelt de levensmiddelensector terecht als een onmisbare maatschappelijke activiteit in het gasbesparingsplan âSave gas for a safe winterâ.
Dat vindt FoodDrinkEurope, de Europese brancheorganisatie van levensmiddelenproducenten. âVoedsel- en drankenproducenten verwerken landbouwgrondstoffen in een continu proces dat onverenigbaar is met een âstop-and-goâ-aanpakâ, stelt directeur-generaal Dirk Jacobs van FoodDrinkEurope. âElke onderbreking van de gastoevoer kan een aanzienlijke impact hebben op de hoeveelheid voedsel en diervoeder die kan worden geproduceerd.â
15% minder gasverbruik
De Europese Commissie presenteerde vorige week het gasbesparingsplan âSave gas for a safe winterâ. Lidstaten is opgedragen om tussen 1 augustus 2022 en 31 maart 2023 minstens 15% te besparen op het gasverbruik. De Commissie eist daarbij dat de lidstaten de gastoevoer naar huishoudens in stand houdt, evenals naar onmisbare instellingen en bedrijven.
De Commissie benoemt in het plan onder andere de voedselindustrie als een sector die van groot maatschappelijk belang is. De lidstaten moeten hun best doen om zoân sector van voldoende gas te blijven voorzien. Jacobs: âWij zijn vol vertrouwen dat de lidstaten dit advies van de Commissie overnemen. Daarnaast blijft het van groot belang dat de voedsel- en drankenproducenten in Europa verder gaan met het verminderen van hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. De sector wil energie-efficiënter en duurzamer produceren.â
Energievoorziening minder afhankelijk van Rusland
In mei had de Commissie al het plan REPowerEU gepresenteerd. Dat is erop gericht dat de EU in de energievoorziening minder afhankelijk wordt van de invoer van fossiele brandstoffen uit Rusland. Volgens de Commissie wordt nu ruim 20% van de energiebehoefte in de EU ingevuld met hernieuwbare energie. De Commissie wil dat dat in 2030 minstens 45% is. Daarnaast heeft de Commissie de lidstaten opgedragen dat op 1 november 2022 de gasopslagen in de EU voor minstens 80% gevuld moeten zijn.
Ook heeft de Commissie het EU Energy Platform opgezet, waar lidstaten met een overschot fossiele brandstof kunnen delen met lidstaten die een tekort hebben.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp