Foto: ANP
In dit artikel
De Belgische zuivelindustrie heeft het gehalte toegevoegde suikers in hun producten tussen 2012 en 2021 met 15% verminderd. Dat meldt de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ).
Bestaande recepturen en nieuwe technieken
Het verlagen van het suikergehalte in zuivelproducten gebeurde op verschillende manieren. Zo werden waar mogelijk bestaande recepturen stapsgewijs aangepast. Voorbeelden zijn het Danio-assortiment en Pur Natur-yoghurt graanaatappel. Dit leidde tot een daling in toegevoegde suikers van 18%. Anderzijds werden nieuwe technieken, zoals lactosesplitsing, ingezet om tot een zelfde smaakprofiel te komen met minder of zelfs geen toegevoegde suikers. Voorbeelden hiervan zijn lactosevrije Cécémel en Bambix-melkdrankjes.Nederland
Ook de Nederlandse zuivel zet zich in om de hoeveelheid suiker in zuivelproducten te verlagen. In 2015 committeerde de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) zich binnen het Akkoord Verbetering Productsamenstelling om een suikerverlaging te realiseren. Vanaf 2015 is de hoeveelheid toegevoegde suikers met 10% verlaagd. Ook voor 2015 namen Nederlandse zuivelondernemingen al maatregelen om de hoeveelheid toegevoegd suiker in zuiveldranken en toetjes te verminderen. Het is volgens de NZO belangrijk dat suikerreductie geleidelijk plaatsvindt om de consument te laten wennen aan een minder zoete smaak.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst