Skip to content

ClientEarth procedeert tegen plasticfabriek Antwerpen

Milieuorganisatie ClientEarth spant een rechtszaak aan tegen de Vlaamse overheid vanwege de bouw van een plasticfabriek in Antwerpen.

Foto: Belga premium

Foto: Belga

Milieuorganisatie ClientEarth spant een rechtszaak aan tegen de Vlaamse overheid vanwege de bouw van een plasticfabriek in Antwerpen.

De rechtszaak wordt gevoerd namens dertien maatschappelijke organisaties. De partijen willen voorkomen dat chemisch bedrijf INEOS in de haven van Antwerpen een ethaankraker gaat bouwen om ethyleen te produceren. Ethyleen is een grondstof voor zeer veel kunststofartikelen, waaronder drankkratten en folie voor voedingsmiddelen.

Project One

In juni 2022 kreeg Ineos een vergunning van het Vlaamse ministerie van Omgeving. Het chemieconcern investeert ruim € 3 miljard in het zogenoemde Project One. Volgens Ineos verbruikt de kraker veel minder energie en grondstoffen dan gebruikelijk. De Vlaamse overheid stelt als voorwaarde dat Project One binnen 10 jaar volledig klimaatneutraal is. Ineos verwacht dat de bouw 4 tot 5 jaar gaat duren.

Inzicht in de gevolgen

Volgens ClientEarth heeft Ineos onvoldoende aangetoond welke effecten dit project zal hebben op het klimaat, de natuur en de plaatselijke luchtkwaliteit. De ethaankraker wordt gebouwd vlak naast een Natura2000-gebied. De milieuorganisatie stelt dat de Vlaamse overheid het project heeft goedgekeurd zonder volledig inzicht in de gevolgen. Daarmee handelen ze in strijd met Belgische en EU-regels.

‘Alternatief verdienmodel’

ClientEarth-advocaat Tatiana Luján betitelt de fabriek als “een alternatief verdienmodel van de fossiele industrie om in leven te blijven en fossiel gas aan te wenden voor de productie van plastic. Dit soort projecten hebben lokaal en wereldwijd verwoestende effecten op het milieu en klimaat. De kunststoffen die in deze installaties worden geproduceerd, stoten in elke fase van hun levenscyclus CO2 uit. Het is deze ‘slow burn‘-factor van plastic die nog steeds niet in de rekenmodellen wordt meegenomen. Aangezien de overheid heeft nagelaten de onvermijdelijke schadelijke effecten van Project One onder ogen te zien en openbaar te maken, rest ons geen andere keuze dan het project voor de rechter te brengen en de afgegeven vergunning eens en voor altijd te laten intrekken.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur