Skip to content

CBS: voedselinflatie naar record

Voedingsmiddelen waren in juli gemiddeld 12,3% duurder dan een jaar eerder.

Updated on:
Business
Nieuws
Voor zuivelproducten zijn  consumenten in een jaar tijd 17,3% meer kwijt. Foto: ANP premium

Voor zuivelproducten zijn consumenten in een jaar tijd 17,3% meer kwijt. Foto: ANP

Voedingsmiddelen waren in juli gemiddeld 12,3% duurder dan een jaar eerder.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zag niet meer zo’n hoge voedselinflatie sinds 1963, toen het startte met het berekenen van de maandelijkse inflatie. Het CBS berekent voor juli 2022 een consumentenprijsindex van 124,7 (100 = gemiddelde prijs in heel 2015) voor voedingsmiddelen exclusief niet-alcoholische dranken. Voedingsmiddelen werden sinds oktober 2021 iedere maand duurder voor de consument. De prijzen liggen 1,5% hoger dan vorige maand, en 12,3% hoger dan in juli 2021.

Voor zuivelproducten 17,3% meer kwijt

Graanproducten, zuivelproducten en suiker en zoetwaren (waaronder ijs) droegen volgens het CBS het meest bij aan de recordhoge voedselinflatie. Voor graanproducten komt het CBS op een prijsindex van 114,4. Consumenten betaalden daar 9,2% meer voor dan een jaar eerder. Suiker en zoetwaren werden 9,4% duurder. Voor zuivelproducten zijn de consumenten in een jaar tijd zelfs 17,3% meer kwijt. Mineraalwater, frisdranken en sappen waren in juli 6,2% duurder dan in juli vorig jaar.
De voedselinflatie is hoger dan de algemene inflatie. Volgens het CBS betaalden de consumenten voor diensten en goederen in juli gemiddeld 10,3% meer dan in juli 2021. In juni bedroeg de inflatie nog 8,6%. De inflatie wordt vooral veroorzaakt door hogere energierekeningen. In juli was energie voor de Nederlandse huishoudens 108% duurder dan in juli 2021. En dat ondanks het feit dat de overheid op 1 juli dit jaar de btw op energie tijdelijk verlaagde van 21% naar 9%. Voor motorbrandstoffen betaalde de consument in juli 25% meer dan een jaar eerder.

Inflatie boven 10%

Het komt vrijwel nooit voor dat de inflatie boven 10% komt. Na 1963 gebeurde dat voor het eerst van september 1974 tot en met september 1975. In die dertien maanden waren goederen en diensten iedere maand meer dan 10% duurder dan dezelfde maand een jaar eerder. Daarna bleef de inflatie altijd onder de 10%, tot maart 2022. In maart, april en mei berekende het CBS een inflatie boven de 10%. In juni zakte deze er iets onder (9,9%), maar de geldontwaarding kwam in juli dus weer boven die grens. Het CBS geeft met de consumentenprijsindex het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur