Skip to content

Singapore University test 3D-printen van voedsel

De Singapore University of Technology and Design ontwikkelt een 3D-techniek om voedingsmiddelen te printen op basis van alternatieve eiwitbronnen, zoals planten, algen en insecten.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
De onderzoekers experimenteren met verschillende soorten eiwit zoals sericine (van de zijderups), soja, spirulina, krekels en larven van zwarte soldaatvliegen. Foto: Canva premium

De onderzoekers experimenteren met verschillende soorten eiwit zoals sericine (van de zijderups), soja, spirulina, krekels en larven van zwarte soldaatvliegen. Foto: Canva

De Singapore University of Technology and Design ontwikkelt een 3D-techniek om voedingsmiddelen te printen op basis van alternatieve eiwitbronnen, zoals planten, algen en insecten.

De techniek moet ervoor zorgen dat consumenten gemakkelijker producten eten op basis van deze grondstoffen, zegt professor Yi Zhang, hoofdonderzoeker van de University of Electronic Science and Technology of China, in een interview met de nieuwssite NutritionInsight. “Met deze technologie kunnen consumenten kiezen hoe hun voedingsmiddelen er uit moeten zien.”

Verschillende soorten eiwit

De onderzoekers experimenteren met verschillende soorten eiwit zoals sericine (van de zijderups), soja, spirulina, krekels en larven van zwarte soldaatvliegen. Volgens de onderzoekers eten mensen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika al eiwitten van planten, algen en insecten. Met deze 3D-techniek kan dat worden verbreed, zegt Aakanksha Pant, onderzoeksmedewerker aan de Singapore University of Technology and Design, tegen NutritionInsight.

Visueel aantrekkelijk voedsel

“Producenten kunnen verschillende ingrediënten gebruiken die tot nu toe misschien onsmakelijk waren wat betreft smaak of uiterlijk. In bepaalde culturen maken insecten deel uit van de traditionele voeding. Een bredere acceptatie kan worden bereikt door de presentatie van gerechten met insecten aan de consument te veranderen. Traditionele voedingsmiddelen zoals wortelen kunnen bijvoorbeeld worden gecombineerd met alternatieve eiwitten, zoals krekels, om gerechten een meer herkenbare smaak te geven. Een 3D-voedselprinter kan deze mix van wortelen en krekels vervolgens samenvoegen tot visueel aantrekkelijk voedsel.”
Toepassing van de 3D-printtechnologie kan voedselverspilling verminderen
De onderzoekers stellen dat 3D-geprint voedsel de uitstoot van broeikasgassen kan verminderen, evenals het gebruik van water en land voor de voedselproductie. Pant: “Toepassing van de 3D-printtechnologie kan voedselverspilling verminderen. Ten eerste door de keuze van de ingrediënten. Ten tweede door alleen te printen wat nodig is voor de voedselconsumptie.” Het Israëlische bedrijf Redefine Meat (RM) produceert al plantaardig vlees met behulp van 3D-technologie. Daarmee lukt het om de smaak, structuur en mondbeleving van vlees zo nauwkeurig na te bootsen dat de vervanger bijna niet van echt vlees is te onderscheiden, stelt het bedrijf. Ook Wageningen University werkt aan een groot project met 3D-geprinte vleesvervangers.

Lees ook: WUR-onderzoekers ontwikkelen 3D-eiwitpasta

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur