De productielocatie van Planted in Zwitserland waar de vleesvervangers worden gemaakt. Foto: Planted
De Zwitserse start-up Planted heeft omgerekend ruim â¬Â 70 miljoen binnengehaald.
Het kapitaal volgt op een bedrag van â¬Â 37 miljoen dat vorig jaar al werd opgehaald bij investeerders. Het bedrijf dat plantaardige vleesvervangers maakt, zal het geld gebruiken om een nieuwe productlijn van âhele-stukkenâ-vlees te lanceren, zoals kipfilet. Planted stelt in de laatste fase voor lancering van enkele producten te zijn. De producten komen als eerst beschikbaar in de foodservice, waarna retail zal volgen. Daarnaast wil het bedrijf verder internationaal uitbreiden en de productiecapaciteit uitbreiden. De producten van Planted zijn al beschikbaar in restaurants en retail in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en sinds kort in het Verenigd Koninkrijk. In 2023 wil het bedrijf meerdere nieuwe Europese landen betreden.
Producten van Planted âmaken het verschilâ
Volgens Planted zorgen de huidige vleesvervangers en de technieken die gebruikt worden om ze te produceren ervoor dat het aantal mensen dat overstapt op vleesvervangers stokt. âDe huidige plantaardige vleestechnologieën en -oplossingen zijn niet in staat meer dan één tot drie procent van de vleesconsumptie te vervangen en hebben daarom niet de nodige impact op ons voedselsysteemâ, aldus medeoprichter Christoph Lenny. Hij stelt dat de producten van Planted âhet verschil makenâ door het gebruik van natuurlijke, gezonde en niet-kunstmatige ingrediënten en de technologie die zorgt voor een vezelige structuur.
âBiostructureringâ-techniek
De start-up maakt vleesvervangers van plantaardige eiwitten als erwten, haver en zonnebloem door middel van een nieuwe âbiostructureringâ-techniek. Hierbij worden de eiwitten gestructureerd in een vezelige structuur en gefermenteerd. Daarmee kunnen complexe structuren, texturen, sappigheid en malsheid beter worden bereikt.
De producten worden gemaakt in een productielocatie in het Zwitserse Kemptthal. Afgelopen mei verdubbelde daar de productiecapaciteit tot een ton aan vleesvervangers per uur. Het bedrijf wil een tweede productielocatie openen.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij