Skip to content

Kansen voor micro-organismen in voeding

Dat micro-organismen in voeding een positief effect kunnen hebben op de gezondheid, wordt door steeds meer consumenten ontdekt.

Updated on:
Achtergrond
Food & Health
Een gerecht met gefermenteerde kool en groenten. - Foto: ANP premium

Een gerecht met gefermenteerde kool en groenten. - Foto: ANP

Dat micro-organismen in voeding een positief effect kunnen hebben op de gezondheid, wordt door steeds meer consumenten ontdekt. Dat biedt kansen voor bedrijven die microben gebruiken of verwerken in voeding.

Het menselijk lichaam zit vol met micro-organismen, minuscule bacteriën. 99% van ons lichaam bestaat uit deze microben. Ze zorgen voor het immuunsysteem, darmflora en het hele verteringsstelsel. Bepaalde microben hebben een zeer positief effect op ons lichaam. Toch bevat ons voedsel steeds minder micro-organismen sinds de opkomst van industriële voedingsverwerking.

Voordelen van meer microben in de dagelijkse consumptie

Tijdens de presentatie van het Kerry Health and Nutrition Institute vertelt professor voedseltechnologie aan de Universiteit van California, Maria Marco, over de voordelen van meer microben in de dagelijkse consumptie. “Ooit aten we vrijwel alleen maar groenten, fruit en hier en daar wat vlees. Deze producten zaten vol met micro-organismes. Een verscheidenheid aan microben zorgde voor ziektes. Sinds de opkomst van de industriële verwerking en productie van voedsel zitten er vrijwel geen levende microben meer in het voedsel. Dit verlengt de gemiddelde levensduur maar er kan ook een keerzijde zijn aan het verminderen van onze microbeninname.” Er is een relatie gelegd tussen verminderde inname van microben en toename van verteringsziektes: allergieën, darmontstekingen en obesitas.

Meer gefermenteerde voeding

Marco stelt dat consumenten meer rauwe groenten en fruit zouden moeten eten en meer gefermenteerde voedingsmiddelen. Met fermentatie wordt gebruik gemaakt van bacteriën, schimmels en gisten om voedingsmiddelen te maken. Voorbeelden hiervan zijn yoghurt, zuurkool en bier. Deze producten behouden de levende microben en hebben vaak een positief effect op de darmen. Een voorbeeld hiervan is probiotica, producten met grote hoeveelheden melkzuurbacteriën. Probiotica zouden gezondheidsvoordelen opleveren voor de darmflora, een betere spijsvertering en stoelgang. Het Japanse zuivelbedrijf Yakult staat bekend om de probiotische drankjes. Toch is er nog onvoldoende bewijs om de claims van Yakult te bevestigen.

Groeikansen voor probiotica

Mathieu Millette, wetenschappelijk directeur van Bio-K+ Kerry, ziet een rol voor de industrie om microbenconsumptie te stimuleren. “Er zijn ook grote kansen in deze markt. Consumenten ontdekken dat deze bacteriën goed zijn voor de gezondheid. De verwachtingen zijn dat de markt voor probiotica nog verder gaat groeien. Er zijn nog veel meer andere micro-organismes met dezelfde potentie.” Het advies van Millette voor bedrijven die microben verwerken of gebruiken in hun producten: duidelijk zijn over de gezondsheidseffecten van het voedingsmiddel. Daarnaast moet ook het merk deze betrouwbaarheid uitstralen en de claims die gemaakt worden wetenschappelijk moeten kunnen onderbouwen. Millette: “De voedingsindustrie kan consumenten helpen met een gezonder dieet. Mensen hebben steeds meer interesse voor darmgezondheid. Er is nog genoeg ruimte voor voedingsbedrijven om producten te ontwikkelen en in de markt te zetten.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur