Volgens de Franse overheid heeft het fermenteren van voedsel veel voordelen, bijvoorbeeld het beperken van het gebruik van conserveermiddelen. - Foto: Canva/QwazzMe Photo
Frankrijk investeert ruim â¬Â 48 miljoen in een onderzoeks- en innovatieplatform voor fermentatie van voedingsmiddelen. Het platform moet Frankrijk een van de koplopers maken op het gebied van fermentatie en het concurrentievermogen van de Franse bedrijven vergroten.
Binnen het platform worden Franse voedingsbedrijven en wetenschappelijk onderzoek samengebracht. Eerder werd al begonnen met onder andere:
-
overheidsondersteuning van pre-commerciële projecten,
-
onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in samenwerking met bedrijven,
-
ondersteuning om de ontwikkeling van jonge bedrijven te versnellen.
Fermentatie moet âvoedselrevolutieâ versnellen
Een volgende stap is een concrete locatie voor het platform in de Franse plaats Saclay en de oproep voor nieuwe onderzoeksprojecten vanaf volgend jaar. In het algemeen moeten fermentatietechnieken de âlandbouw- en voedselrevolutieâ versnellen voor gezond, duurzaam en traceerbaar voedsel.
âDit unieke programma in Europa zal de excellentie van ons voedsel-, voedings- en gezondheidsonderzoek combineren met dat van onze agrovoedingsindustrie. Investeren in de fermentatie van de toekomst betekent het bereiden van het voedsel van morgenâ, aldus minister van landbouw Marc Fresneau.
Gezondere producten met fermentatie
Volgens de Franse overheid heeft het fermenteren van voedsel veel voordelen. Zo kan onder andere het gebruik van additieven, zoals conserveermiddelen en stabilisatoren, beperkt worden en kunnen sensorische eigenschappen worden verbeterd. Ook kunnen producten gezonder worden door het verminderen van het suiker- en zoutgehalte en zijn microbiotica in voedsel goed voor de gezondheid.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij