Lukas Lagerweij is een van de oprichters van onbemande streekwinkel Pantry. De onbemande supermarkt start op 19 september met de verkoop van streekproducten op station Ede-Wageningen. - Foto: Koos Groenewold
In dit artikel
De onbemande streekwinkel Pantry opent een tweede locatie, op treinstation station Ede-Wageningen. Dat betekent een andere doelgroep en nieuwe, lokale leveranciers. âWe willen treinreizigers overtuigen om gezonde en eerlijke maaltijden en snacks te kopen.â
Uitbreiding onbemande streekwinkel langs het spoor
Het was altijd al het plan om meerdere Pantryâs in het land te hebben. Nu gaat dat werkelijkheid worden. Reizigers op station Ede-Wageningen kunnen binnenkort voedingsmiddelen van lokale producenten kopen in de winkel. Groenten en fruit van telers uit de omgeving, eieren, koekjes en broodjes. âHoewel we nu ervaring hebben opgedaan in Wilp, is dit totaal nieuw voor ons. Ik zou niet willen zeggen dat we het wiel opnieuw moeten uitvinden, maar wel hoe we het moeten monteren. Hier moeten we weer contact leggen met een groep producenten die hun producten in onze winkel willen leggen. We gaan hier bijvoorbeeld een ander assortiment aanbieden: kant-en-klaarmaaltijden, belegde broodjes en gezonde drankjes. In Wilp kopen mensen een zak aardappelen, het is niet erg praktisch om dat mee te nemen op de fiets of in de trein.âWe hebben duidelijk de opdracht gekregen dat wij gezonde voeding aan moeten biedenDe mogelijkheid om de winkel te starten is aangeboden door de gemeente Ede, NS, Wageningen UR en het Voedingscentrum. Bedrijven met een goed concept om gezonde voeding aan te bieden op het station konden een plan indienen. Uiteindelijk werd de Pantry gekozen en mogen zij een jaar tot anderhalf jaar gebruik maken van de locatie op het station. De onbemande supermarkt is de eerste stationswinkel bij de NS die streekproducten van lokale producenten gaat verkopen. âWe hebben duidelijk de opdracht gekregen dat wij gezonde voeding aan moeten bieden. De gemeente wil een gezonde voedselomgeving creëren, vooral op een centrale plek als het station. Wij mogen hier experimenteren en kijken of het lukt.â
Concurreren met saucijzenbroodjes
Op het station zijn nog twee andere eetgelegenheden. Hier worden veelal snacks en broodjes verkocht. Hoe gaat de Pantry concurreren met saucijzenbroodjes? âJa, dat gaat lastig worden. We hopen dat consumenten toch voor ons kiezen omdat onze producten van hoge kwaliteit zijn en ook heel erg lekker. Daarnaast zit er een goed verhaal achter. Ik merk dat consumenten het steeds belangrijker vinden om een eerlijk product te kopen en het leuk vinden om te weten waar het vandaan komt. De consumenten zullen in Ede verschillen met die in Wilp. Ede-Wageningen is een druk station met veel studenten en mensen die doorreizen. We zetten hier ook meer in op gemak en snelheid. De Pantry is al een snel concept omdat mensen zelf kunnen afrekenen via hun mobiel en niet in de rij hoeven staan. Ik denk dat dat best kan aanslaan.â Lagerweij vertelt dat het niet lastig was om producenten te vinden. In de omgeving zitten genoeg boeren en ook in Ede zelf zitten veel ambachtelijke en innovatieve producenten die graag met hun producten in de Panty willen liggen. âDe Pantry is de uitbater van de locatie, wij doen de marketing en zorgen dat de winkel is ingericht. Onze producenten zorgen voor de invulling. Per verkocht product gaat 80% naar de producent en 20% naar de Pantry. De producenten mogen zelf de prijs bepalen en zorgen dan voor de bevoorrading.âNetwerk van Pantryâs
Lagerweij probeert alles uit de omgeving te halen, maar wil daar geen cijfers aan hangen. In Wilp komt 80% van de producten uit een omtrek van 5 kilometer, vertelt hij, maar hij stelt niet eenzelfde doel voor Ede. âWij werken met de producten die hier te krijgen zijn en streven ernaar om dit van zo dichtbij mogelijk te halen. Eieren en kippen zijn in de omgeving van Ede goed vertegenwoordigd, maar andere producten wat minder. Die komen dan van wat verder weg. Het gaat ons niet om de exacte kilometers, maar om de kwaliteit van het product. We hopen misschien ook wel dat er over een paar jaar een markt om de Pantry heen groeit. Dat producenten in een product-gat springen omdat ze een verkoopplek hebben.âMeer locaties voor onbemande streekwinkel
Lagerweij hoopt dat de Pantry ook op deze locatie een succes wordt en dat NS nog meer gezonde winkels op haar stations wil. âEen heel netwerk aan Pantyâs is wel de droom. Dat consumenten in de app kijken en zien âoh hier is ook een Pantry!â.â Lagerweij werkt hard om deze droom werkelijkheid te maken. Eind dit jaar hoopt hij nog twee locaties in het land te openen: één in Nijmegen en één in Appingedam. âWat mij betreft komt er op ieder station en in iedere stad of dorp een onbemande Pantry. Zo maken we goed, lokaal eten bereikbaar voor iedereen.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij