De overheid heeft in de kabinetsplannen te weinig aandacht voor de energieproblemen waar horecabedrijven mee te maken hebben, vindt de Horeca Alliantie. - Foto: Canva
In dit artikel
De Horeca Alliantie laat onder de noemer âHoreca In Noodâ de energiestress in de branche zien. Vanaf nu kunnen horecaondernemers via de Horeca Alliantie hun energienood delen. De binnengekomen reacties worden gepubliceerd en gebundeld voor politiek Den Haag.
Het initiatief is een reactie op de Miljoenennota van het kabinet. âIn dit beleidsstuk wordt geen zicht geboden op verlichting van de energienood van duizenden restaurants, cafetariaâs en andere horecabedrijven. De eerste horecabedrijven sloten inmiddels voorgoed hun deuren vanwege de hoge energiekostenâ, aldus Frans van Rooij, woordvoerder van de Horeca Alliantie. âInmiddels is duidelijk dat pas op zân vroegst in november eventuele overheidsmaatregelen bekend zijn om het energieleed te verzachten. Voor veel horecaondernemers kan het dan al te laat zijn.â
De Horeca Alliantie geeft aan ernstig verontrust te zijn door recent nieuws dat op het ministerie van financiën de opinie heerst, dat de horeca â en soortgelijke middenstand â geen steun nodig heeft. âWe hopen met onze inventarisatie politiek Den Haag er goed van te doordringen wat er in de horeca momenteel aan de hand is.â
Persoonlijke situatie schetsen
Daarom vraagt de alliantie de horecaondernemers om kort hun persoonlijke situatie te schetsen. Afhankelijk van het aantal reacties, blijft het Horeca In Nood-nummer in elk geval vijf weken in functie. Horecaondernemers in energienood kunnen hun persoonlijke verhaal of gedachte kwijt via sms en Whatsapp op 06-119 25 907 en via e-mailadres [email protected].
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft naar aanleiding van de Miljoenennota een brief aan Tweede Kamer en minister van EZK met een duidelijke boodschap: âVerlies het belang van een goed ondernemersklimaat niet uit het oog.â
Suggesties voor lastenvermindering
In de brief van KHN worden enkele suggesties gedaan om de lasten van ondernemers te verminderen, zoals het compenseren van het hogere minimumloon met een nieuwe Lage Inkomensvoordeel (LIV) en het flink verhogen van de vrije ruimte in de Werkkostenregeling voor kleine werkgevers.
Daarnaast vraagt KHN in het kader van de hoge energiekosten specifiek aandacht voor ondernemers in de fastservice, horeca waar consumenten terechtkunnen om snel iets te eten.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst