Skip to content

Marktaandeel plantaardige producten in foodservice 5,4%

Plantaardige zuivel en vleesvervangers laten een gestage groei zien in de foodservice.

Updated on:
Nieuws
Retail
plantaardige producten in foodservice premium

Het marktaandeel plantaardige zuivel in de horeca bedroeg vorig jaar 7%. - Foto: ANP

Het marktaandeel van plantaardige producten in de foodservice steeg in het laatste kwartaal van vorig jaar naar 5,4%. In 2016 was het marktaandeel nog 1,4%. Dat blijkt uit cijfers van FoodStep, die ProVeg Nederland analyseerde. ProVeg is een non-profitorganisatie gericht op een transitie naar plantaardige en alternatieve eiwitten.

Het gaat in de cijfers over de plantaardige producten vlees- en zuivelvervangers op basis van onder meer peulvruchten, granen en noten. Kaas en vis zijn niet meegerekend. De inkoop van vleesvervangers in de foodservice steeg naar een aandeel van bijna 5%. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als in de retail. Het marktaandeel plantaardige zuivel in de horeca bedroeg vorig jaar 7% en in de fastservice 15%. Bij restaurants en koffietentjes zijn plantaardige room en opschuimmelk vooral populair.

Groei in plantaardige producten in catering en leisure

Plantaardige kookzuivel groeide naar een volume-aandeel van 13%, terwijl het volume-aandeel van plantaardige opschuimmelk toenam naar 27%. Ook in de catering en leisure is groei in plantaardige zuivelalternatieven te zien. Daar steeg het marktaandeel naar respectievelijk 3,3% en 4,3%. Naast de groeicijfers, zijn er ook categorieën die beperkte groei laten zien, waaronder plantaardige yoghurt en kwark. Deze categorie heeft een volume-aandeel van 0,6%. Voor de dierlijke producten geldt dat de inkoop van traditionele koffiemelk de afgelopen jaren gedaald is, terwijl die in opschuimmelk, yoghurt en kwark steeg. Lees ook: Tweerichtingsverkeer in plantaardig aanbod cateraars

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur