Skip to content

PvdD: verduurzaming Nederlandse boer oneerlijk naast handelsverdrag

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Esther Ouwehand (PvdD) tijdens d Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de Troonrede op Prinsjesdag.  - Foto: ANP premium

Esther Ouwehand (PvdD) tijdens d Algemene Politieke Beschouwingen, het debat na de Troonrede op Prinsjesdag. - Foto: ANP

Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat het kabinet de landbouw niet kan laten verduurzamen zonder zich tegen handelsverdrag Mercosur te verzetten.

Fractievoorzitter Esther Ouwehand vindt dat boeren terecht boos zijn dat zij moeten verduurzamen, terwijl aan de buitengrenzen van Europa ‘de sluizen wagenwijd worden opengezet’ voor goedkope productie uit bijvoorbeeld Brazilië. Ouwehand hekelt de opstelling van het kabinet, die een aangenomen motie tegen het verdrag naast zich neer lijkt te leggen en een oproep aan de Europese Commissie heeft ondertekend om vaart te maken met de implementatie van Mercosur.
Anders zijn al die praatjes over kringlooplandbouw echt gratuit en goedkoop
“Wat doet dat met het draagvlak? Wat doet dat met het vertrouwen van de boeren, dat we dringend nodig hebben, in de maatregelen die genomen worden en dat die nodig zijn maar ook eerlijk?”, vraagt Ouwehand zich af. Ze vindt dat D66 zich achter de Tweede Kamer én het Europees Parlement moet scharen dat ook tegen het handelsverdrag stemde. “Anders zijn al die praatjes over kringlooplandbouw echt gratuit en goedkoop”, vindt Ouwehand. “D66 heeft een hele grote broek aangetrokken en heeft gezegd: het moet allemaal kringloop zijn. Daar ben ik vóór, maar dan kan je het echt niet maken om dit boven de markt te laten hangen. Dat Mercosur-verdrag moet van tafel”, vindt Ouwehand.

Verduurzamen in Zuid-Amerika

D66’er Jan Paternotte reageerde dat de handelsverdragen juist een mogelijkheid bieden om te verduurzamen in de Zuid-Amerikaanse landen. “Wij moeten in de wereld zorgen dat we samenwerken met andere democratieën en proberen om die te versterken. We moeten hen aanspreken op duurzaamheidsdoelen”, aldus Paternotte. Ook CDA’er Pieter Heerma wil zich later definitief uitspreken over het verdrag. “In deze onzekere wereld kunnen handelsverdragen juist helpen”, vindt hij. CDA deelt wel de mening van PvdD dat de Nederlandse landbouw minder afhankelijk moet worden van soja-importen.

Gezamenlijke oriëntatie

Premier Rutte erkent dat Nederland de oproep heeft ondersteund om snel met de implementatie van het Mercosur-verdrag te komen. “Het is niet zo dat de Kamer opdrachten geeft aan de regering. De Kamer geeft uiting aan opvattingen via moties, maar verder is er natuurlijk een gezamenlijke oriëntatie op die moties en hoe we daar vervolgens met elkaar mee omgaan”, zegt Rutte. Het Mercosur-verdrag is nog in ontwikkeling. De teksten zijn af, maar moeten nog vertaald en geïmplementeerd worden. Daarna moeten de lidstaten en het Europees Parlement het nog definitief goedkeuren. “Ik begrijp werkelijk niet dat de minister-president in zijn zoektocht naar draagvlak bij de boeren nog steeds niet de positie durft in te nemen die de Tweede Kamer al wel heeft ingenomen”, zegt Ouwehand.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur