Skip to content

Voedselvoorraad niet nodig, voorbereiding wel

Volgens de Rekenkamer is het niet nodig om voedselvoorraden aan te leggen.

Updated on:
Commentaar
Sustainable food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Algemene Rekenkamer meldt dat Nederland – in tegenstelling tot Duitsland en Zwitserland – geen strategische voedselvoorraad heeft.

In normale tijden zou dit geen nieuws zijn. Een voorraad voedsel? Hoezo? Dat kost geld en leidt tot verspilling. Maar gezien de impact van de oorlog in Oekraïne voelt dat nu toch anders. De gortdroge zomer versterkt dat nog eens: stel dat een volgende zomer echt tot schaarste leidt? Wie gezien heeft hoe de inwoners van Florida zich voorbereidden op orkaan Ian, zal ook denken: is een beetje voorraad toch niet verstandig?

Graan, fruit en plantaardige olie

Volgens de Rekenkamer is het niet nodig om voedselvoorraden aan te leggen. Er zijn maar een paar delen van de foodmarkt waarin we ons zelf niet zouden kunnen voorzien, zoals graan, fruit en plantaardige olie. Op andere terreinen is Nederland veel meer dan zelfvoorzienend. Stel dat ons land afgesloten wordt van de buitenwereld, dan kunnen we ons zelf heel goed redden. Het is maar hoe je het bekijkt. In geval van natuurramp of oorlog ligt de eigen productie ook al snel plat. De Duitsers hebben de zekerheid van in ieder geval één maaltijd per dag uit hun voorraden. Nederlanders hebben dat niet. Het is ironisch: Duitsland heeft die voorraden omdat het in normale tijden niet zelfvoorzienend is. Nederland heeft ze niet, omdat het normaliter een exportland is.
Al sinds 2018 wordt er gewerkt aan handboeken en convenanten, maar die zijn er nog niet
Moet je dan echt als land collectief ‘preppen’ voor elke denkbare ramp? Pakhuizen vullen met rijst, bonen, melkpoeder en granen, zoals in Duitsland? En zelfs nog koffie erbij zoals in Zwitserland? Dat voert wel ver. Wat je in ieder geval wel wilt, is een organisatorische voorbereiding. Weten wat er moet gebeuren in geval van een crisis. En ook dat scheelt eraan in Nederland. Vergaderd wordt er wel. Al sinds 2018 wordt er gewerkt aan handboeken en convenanten, maar die zijn er nog niet. Tijd om die fase van de voorbereiding nu in ieder geval eens af te ronden. Het zijn immers rare tijden.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur