Skip to content

Northern Wonder: boonloze koffie zonder tropische grondstoffen

Updated on:
Business
Achtergrond
David Klingen, Nothern Wonder premium

Het bedrijf van oprichter en eigenaar David Klingen, Nothern Wonder, heeft een wereldprimeur: de eerste koffie zonder koffiebonen. Hiermee willen ze voldoen aan de toenemende vraag naar koffie, zonder dat hier ontbossing voor nodig is. - Foto: Lieke Vermeulen

De vraag naar koffie neemt wereldwijd toe. De start-up Northern Wonder wil ervoor zorgen dat die toegenomen vraag niet bijdraagt aan het kappen van regenwoud. CEO David Klingen ontwikkelde in samenwerking met onder anderen Wageningen University & Research (WUR) een boonloze koffie. “Dit is het begin. Net als in het vleesvervangersegement moet ons product ook steeds verder ontwikkelen. Onze koffie wordt steeds koffie-achtiger.”

Wereldprimeur met boonloze koffie

De telefoon staat roodgloeiend bij ondernemer David Klingen. Niet heel gek. Hij zegt een wereldprimeur te hebben: de eerste boonloze koffie. Twee jaar geleden begon zijn bedrijf Northern Wonder met de ontwikkeling van koffie zonder tropische grondstoffen. Na veel experimenteren en proeven hebben zij nu een filtermaling en koffiecups geschikt voor Nespresso-machines ontwikkeld. De koffie bestaat onder andere uit kikkererwt, lupinebonen, zwarte bes en wat natuurlijke smaakstoffen. [caption id="attachment_67040" align="aligncenter" width="700"]De koffie van Northern Wonder bestaat onder andere uit lupinebonen, kikkererwt en zwarte bes. - Foto: Northern Wonder De koffie van Northern Wonder bestaat onder andere uit lupinebonen, kikkererwt en zwarte bes. - Foto: Northern Wonder[/caption] “De smaak van koffie bestaat uit verschillende bouwstenen", legt Klingen uit. "Die smaak en geur nabootsen was ons doel. Net als bij een vleesvervanger proberen wij het echte product na te maken, maar dan op een duurzamere manier. De koffie-industrie loopt over. Er is veel vraag naar het drankje en dat wordt alleen maar meer. In India en China drinken steeds meer consumenten koffie en dat groeit gestaag door. Als zij in dezelfde mate gaan consumeren als in West-Europa, komt er een groot tekort. Dat wordt nu opgelost door meer plantages aan te leggen. Hiervoor worden grote delen regenwoud gekapt.” Daarom is de doelstelling van Northern Wonder niet om lokale ingrediënten te gebruiken, maar juist niet-tropische grondstoffen. “Er zijn ingrediënten die we van dichtbij halen, maar onze kikkererwten komen bijvoorbeeld uit Turkije.”

Ontbossing tegengaan

De boonloze koffie is duurzamer dan de reguliere variant. Klingen: “Onze koffie heeft een veel kleinere klimaatvoetafdruk dan gangbare koffie. Dat komt omdat wij ingrediënten gebruiken met een lagere impact op de planeet. Daarnaast gebruiken wij voor onze producten veel minder water en land. Daarbij komt ook de hoeveelheid regenwoud die níet gekapt hoeft te worden voor deze koffie." De Nederlandse consument draagt per inwoner, volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) bij aan de kap van 18 m2 bos per jaar.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur