Skip to content

Nederland moet strategisch denken over zijn veredelingsindustrie

Nederland is internationaal koploper met waterbeheer. Moeten we onze veredelingsindustrie niet toevoegen aan Nederlands’ deskundigheid?

Door de veredelingsindustrie als een strategische ‘topsector’ te behandelen, creëren we meer kansen.  - Foto: Mark Pasveer premium

Door de veredelingsindustrie als een strategische ‘topsector’ te behandelen, creëren we meer kansen. - Foto: Mark Pasveer

Nederland is het land van polders, dijken en schoon drinkwater. Het is daarom nog niet zo gek dat wij internationaal koploper zijn als het gaat over waterbeheer.

In deze sector gaat ruim € 2 miljard om, waarbij Nederland de grootste speler ter wereld is. Maar de sector uit zich in veelzijdigheid: er is regelmatig een tekort of de kwaliteit van water is niet in orde. Dagelijks reizen waterexperts af naar Nederland voor vragen en advies over waterbeheer.

Debat genetische modificatie zit vast

Ligt hier dan alleen onze expertise? Al jarenlang staan we internationaal bekend om ons pootgoed van bloembollen en aardappelen, maar we dreigen de slag te missen als het gaat over de veelzijdigheid van de sector. Zo zit het debat rondom genetische modificatie vast. Moeten we daarom de veredelingsindustrie niet toevoegen aan Nederlands’ deskundigheid? Door de plantenveredelingsindustrie als een strategische ‘topsector’ te behandelen, creëren we niet alleen meer kansen in Nederland, maar ook in de Europese Unie. Met de Seed Valley zijn we namelijk al gepositioneerd in het wereldwijde centrum van de plantenveredelings- en zaadtechnologie-industrie. Het is nu zaak om hierin door te pakken.

Veredelingsindustrie antwoord bij voedselzekerheid

Waarom is dit van belang? De oorlog in Oekraïne brengt klassieke thema’s zoals voedselzekerheid weer naar voren. Ook zorgen de vele plannen van de EU (bijvoorbeeld de Farm-to-Fork- en de Biodiversiteitsstrategie) voor uitdagingen in de voedselsector. Hoe kunnen we bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen verduurzamen? Voor deze beide vraagstukken ligt het antwoord binnen de veredelingsindustrie. Door bijvoorbeeld rijstplanten droogteresistent te maken, kan de Europese veredelingssector meer doen voor de wereldwijde voedselzekerheid. Ook door het weerbaarder maken van aardappelrassen zullen deze minder gevoelig zijn voor ziektes of droogte. Met verbeterde rassen en hoge kwaliteit zaad kunnen we internationaal een grotere rol spelen in het bestrijden van de uitwassen van klimaatverandering. Verbeterde rassen zorgen namelijk voor een opbrengststijging en een verlaging van het productierisico.

Meer richten op veredelingsindustrie EU

Plantenveredeling kan een net zo vitale oplossing voor onze klimaat- en voedseluitdagingen zijn als de watersector. Laten we ons meer richten op de veredelingssector binnen de Europese Unie. Zo helpen we de Unie ook nog eens in het strategisch autonomer positioneren ten opzichte van andere grootmachten zoals China. Een hernieuwde aandacht voor deze sector kan daarnaast ook helpen voor het losmaken van de discussie rondom het gebruik van gentechnieken. Iets waarover ik eerder deze column over schreef.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Jesse Markus

adviseur public affairs bij Schuttelaar & Partners in agribusiness en life sciences & healthy living