Een jaar geleden besloegen de energiekosten in Nederland ongeveer 5% van de totale kosten voor groenten in blik of glas. Dat is nu 25 tot 35%. Foto: Canva
In dit artikel
Conservenbedrijven in heel Europa hebben het zwaar, meldt brancheorganisatie Profel. “De energieprijzen zijn een ernstige bedreiging voor de levensvatbaarheid van bedrijven.”
De conservenindustrie heeft het zwaar. Een jaar geleden besloegen de energiekosten in Nederland ongeveer 5% van de totale kosten voor groenten in blik of glas. Dat is nu 25 tot 35%, stelt brancheorganisatie VIGEF (Vereniging van de Nederlandse Groenten en Fruitverwerkers).
Ook in andere Europese landen krijgt de sector het voor de kiezen door de dure energie, zegt secretaris-generaal Aline Rutsaert van Profel, de Europese brancheorganisatie van de conservenindustrie. “De stijging van de energiekosten verschilt van land tot land en zelfs per bedrijf. Sommige bedrijven melden dat de energierekening 9 tot 12 keer hoger is dan een jaar geleden.”
Franse conservenbedrijven
Bij Franse bedrijven steeg de gasprijs tussen 2021 en 2022 met 70% en die van elektriciteit met 55%. Rutsaert: “Bij een derde van de Franse verwerkingsbedrijven loopt eind december 2022 hun gascontract af, bij een kwart het elektriciteitscontract. In 2023 zullen de stijgingen ten opzichte van eerdere contracten in Frankrijk gemiddeld 231% bedragen voor gas en 616% voor elektriciteit. De energieprijzen zijn voor energie-intensieve sectoren een ernstige bedreiging voor hun levensvatbaarheid.”
Daar bovenop moeten de conservenbedrijven ook al meer betalen voor de inkoop van groenten en fruit. Rutsaert: “De grondstofkosten zijn flink gestegen, maar dat verschilt per gewas en per regio. De belangrijkste oorzaak is de sterke stijging van de teeltkosten, zoals meststoffen, chemicaliën en brandstof. Ook is de concurrentie met de graanteelt toegenomen. Graan is aanzienlijk in prijs gestegen door de oorlog. En ook de verpakkings- en transportkosten zijn gestegen.”
Prioriteit leggen bij agrifoodbedrijven
Profel sluit zich aan bij de aanbevelingen van FoodDrinkEurope, de Europese brancheorganisatie van de voedings- en drankenindustrie. FoodDrinkEurope vindt dat de agrifoodsector prioriteit moet krijgen bij ondersteuning en bij de levering van gas. Agrifoodbedrijven moeten vrijgesteld worden van de eis om het energieverbruik tijdens piekuren te verminderen. Ook moeten steunmaatregelen terecht komen bij de toeleveranciers van de agrifoodketen.
Profel pleit verder voor een plafond in de elektriciteits- en gasprijzen. Volgens Rutsaert zijn conservenbedrijven bezorgd dat sommige landen maatregelen nemen om bedrijven te ondersteunen. Terwijl andere landen ervoor kiezen om dat niet te doen. “Het belang van een gelijk speelveld in heel Europa is heel groot.”
Rol conserven in voedselvoorziening
Rutsaert vindt dat conserven in deze tijd van inflatie een extra belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening. ”Onze sector levert duurzaam geproduceerde groenten- en fruitproducten. Conserven verminderen voedselverspilling door hun lange houdbaarheid en handige portiegroottes. Plantaardige diëten hebben de toekomst en onze producten helpen mensen om meer gezond en voedzaam te eten. In een tijd waarin de inflatie van de voedselprijzen een uitdaging vormt voor de consumentenbestedingen, zijn verwerkte groenten- en fruitproducten betaalbaar en het hele jaar door verkrijgbaar.”
Profel vertegenwoordigt via de nationale brancheorganisaties meer dan 500 verwerkingsbedrijven van groenten en fruit in twaalf Europese landen. De omzet van de Profel-leden is ongeveer € 25 miljard. Er werken meer dan 80.000 mensen in de sector, inclusief seizoenarbeiders.