De onderzoekers bekeken 201 zuivelproducten uit supermarkten in Ierland zoals Tesco, Sainsbury’s en SuperValu. - Foto: Canva/scottyh
In dit artikel
Dierlijke zuivelproducten hebben een hogere voedingswaarde dan plantaardige zuivelproducten. Dat stelt het Ierse adviesbureau Safefood.
Juiste informatie over de voedingswaarde
De roep vanuit overheden en maatschappelijke organisaties om te verschuiven van dierlijke naar plantaardige voeding, neemt toe. Maar veel consumenten weten niet de werkelijke voedingswaarde van de zuivelalternatieven, blijkt uit een enquête van Safefood onder Ierse consumenten. Safefood betwijfelt echter wel of de juiste informatie over de voedingswaarde de eetgewoonten van de consument zou veranderen. Consumenten kiezen om andere redenen dan de gezondheid voor plantaardige alternatieven, meldt het adviesbureau aan nieuwssite NutritionInsight.Minder eiwitten
Aileen McGloin, directeur voeding bij Safefood, ziet de afgelopen jaren een sterke stijging van het aantal plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. âUit ons onderzoek bleek dat het eiwitgehalte van de plantaardige producten die we bekeken, gemiddeld lager was dan die van de zuivelproducten. De meeste plantaardige melk, yoghurt en kazen bevatten minder eiwitten dan melk. Het calciumgehalte van plantaardige melk en yoghurt was hetzelfde als hun zuiveltegenhangers, maar was lager voor kaas.â De onderzoekers bekeken 201 zuivelproducten uit supermarkten in Ierland zoals Tesco, Sainsburyâs en SuperValu. Dat betrof 58 yoghurtalternatieven, 105 melkalternatieven en 38 kaasproducten. De enquête is uitgevoerd onder 2.000 Ierse consumenten.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij