Foto: Cérélia
In dit artikel
Foodproducent Cérélia brengt met het nieuwe merk OaYeah! de eerste kant-en-klare pannenkoeken van haverdrank in het supermarktschap.
Minder suiker en ei in pannenkoeken van haverdrank
Dankzij het natuurlijke zoetje van de haver is er veel minder suiker nodig. Ook bevatten de pannenkoeken van haverdrank aanzienlijk minder ei. âHelaas hebben we nog geen recept kunnen ontwikkelen die volledig vegan is én net zo lekker smaakt. Daar zijn we druk mee aan het testenâ, aldus Walter Kluit, CEO van Cérélia. Wel zegt het bedrijf flinke stappen te hebben gemaakt op het gebied van duurzaamheid. âWe voegen geen onnodige ingrediënten toe en door de havermelk in huis te produceren, er vindt geen transport plaats van ingekochte haverdrank en is er geen afval van verpakkingsmateriaal.â Cérélia werkt samen met CarbonCloud, experts op het gebied van het berekenen van de klimaatvoetafdruk van voedingsproducten. Zo heeft het moederbedrijf achter OaYeah! de uitstoot van alle stappen in het productieproces nauwkeurig berekend. Bij reguliere kant-en-klare pannenkoeken blijkt zoân 60% van de CO2-uitstoot afkomstig te zijn van de ingrediënten, aldus Kluit.150.000 kg CO2 besparen met 1 miljoen pannenkoeken
Volgens Kluit is het melkingrediënt verantwoordelijk voor 25% van de totale CO2-afdruk van het product. âDoor havermelk te gebruiken, kunnen we de CO2-emissie flink verminderen. We verwachten komend jaar een miljoen pannenkoeken te verkopen in Nederland. In dat geval wordt er zoân 150.000 kg CO2 bespaard in vergelijking met kant-en-klare pannenkoeken op basis van koemelk.âLeestip: Groeiende aandacht en markt voor zuivelvervangers
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij