Skip to content

Onderzoek: geen verband ziekte en aardappelconsumptie

Het eten van aardappelen heeft geen effect op het risico op hart- en vaatziekten.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Het eten van aardappelen heeft geen effect op het risico op hart- en vaatziekten.

Dat melden onderzoekers van Boston University in een artikel in de Journal of Nutritional Science. In het onderzoek is gekeken naar de effecten van een hogere consumptie van aardappelen op bloeddruk, vetten en glucose. Er is rekening gehouden met de andere voeding van de consumenten en hun leefstijl. De onderzoekers constateren dat er geen verhoogd risico is op hart- en vaatziekten die verband houden met de consumptie van aardappelproducten. Sommige gezondheidsexperts raden aan het eten van aardappelen te beperken, omdat dat het risico op hart- en vaatziekten zou kunnen verhogen. De onderzoekers van de Boston University komen tot een andere conclusie. Zij hebben bij hun onderzoek gebruik gemaakt van de volwassenen die al meedoen aan het langlopende Framingham Offspring onderzoek.
Aardappelen zijn zelfs een van de belangrijkste bronnen van kalium in het Amerikaanse dieet
De onderzoekers ontdekten dat mensen die de meeste aardappelen eten, 25% meer groenten en fruit consumeerden dan degenen die minder aardappelen eten. Volgens de onderzoekers volgden de mensen met een hoge aardappelconsumptie beter de voedingsrichtlijnen van de Amerikaanse overheid. Volgens hoofdonderzoeker Lynn Moore zijn aardappelen rijk aan kalium, magnesium en voedingsvezels. “Die beschermen tegen hartaanvallen en beroertes. Aardappelen zijn zelfs een van de belangrijkste bronnen van kalium in het Amerikaanse dieet”, zegt hij in een interview met de Alliance for Potato Research and Education (APRE).

Veel bewegen

Moore wijst op het belang van veel bewegen. “Fysiek actieve volwassenen hebben een lager risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Onze bevindingen benadrukken het belang van gezonde voeding en levensstijl als het gaat om het risico op hart- en vaatziekten.” De onderzoekers beoordeelden het effect van de totale aardappelconsumptie en keken ook naar de consumptie van gefrituurde versus niet-gefrituurde aardappelproducten. Ook is gekeken naar het effect van andere voedingsgewoonten en leefstijl.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur