Productielijn voor hamburgers van van vleesvervangers bij Impossible Foods. Er zijn allerlei nieuwe voedselbronnen, zoals onder meer plantaardige vlees- en zuivelvervangers en voedingsmiddelen die zijn gebaseerd op insecten en algen. - Foto: Impossible Foods
Volgens Wereldgezondheidsorganisatie WHO krijgt ieder jaar één op de tien mensen wereldwijd een ziekte die door voedsel is overgedragen. Door nieuwe voedseltechnieken kunnen meer risicoâs ontstaan. Daarom heeft WHO een strategie opgesteld voor de voedselveiligheid.
Strategie voor veiliger voedsel
Hoe pak je zoân groot probleem effectief aan, is de centrale vraag in de Global Strategy for Food Safety 2022-2030. De strategie is onlangs bekrachtigd door de WHO-lidstaten. De organisatie is in ieder geval ambitieus als het gaat om voedselveiligheid. Het aantal door voedsel overgedragen diarreeziekten moet in 2030 met 40% zijn verminderd. Dit treft vooral kinderen onder de vijf jaar en kwetsbare bevolkingsgroepen. Verder wil de WHO de registratie van ziekten ontstaan door onveilig voedsel sterk verbeteren. Over acht jaar moet dat 100% zijn. Ook moeten betere laboratoriumfaciliteiten in de wereld worden ingericht, zodat onveilig voedsel beter kan worden opgespoord. De lidstaten worden begeleid om de doelstellingen te realiseren. Het uiteindelijke doel is wel heel erg ambitieus. âAlle mensen moeten overal veilig en gezond voedsel kunnen consumerenâ, schrijft de WHO.Versterking van nationale voedselcontrolesystemen
De strategie is tot stand gekomen na uitvoerig overleg met de lidstaten, overheidsinstellingen, agentschappen van de Verenigde Naties, intergouvernementele organisaties, academische instellingen, niet-gouvernementele organisaties, organisaties en bedrijven. Het moet in de lidstaten leiden tot versterking van de nationale voedselcontrolesystemen. Ook moeten lidstaten worden geholpen om allerlei informatie te verzamelen over voedselveiligheid om daar adequaat op te kunnen reageren.Lees ook: Voedselvergiftiging kost Britten jaarlijks miljarden
Het plan voor de strategie dateert uit 2020. Toen verzochten de lidstaten WHO om een strategie uit te werken. Want er komen allerlei nieuwe voedselbronnen bij, zoals plantaardige vlees- en zuivelvervangers en voedingsmiddelen die zijn gebaseerd op insecten en algen. Of voedingsingrediënten die worden geproduceerd door schimmels of bacteriën, al dan niet genetisch gemodificeerd. Ook wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe productietechnieken, zoals kweekvlees. Daardoor ontstaan mogelijk nieuwe risicoâs op onveilig voedsel. WHO wil die met de nieuwe strategie beter kunnen beheersen.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij