Skip to content

Gascrisis en inflatie worden al twintig bakkerijen fataal

De hoge kosten voor grondstoffen en energie hebben hun weerslag op de bakkerijsector.

Foto: Ronald Hissink

Foto: Ronald Hissink

De hoge kosten voor grondstoffen en energie hebben hun weerslag op de bakkerijsector.

Volgens de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) hebben inmiddels zo’n twintig bakkerijen de deuren gesloten sinds de inflatie tot grote hoogte is gestegen. Dat meldt ANP.

NBOV-directeur Marie-Hélène Zengerink benadrukt dat dit om ondernemingen gaat. “Er kan dus per onderneming sprake zijn van meerdere filialen. We brengen nu in kaart hoeveel personeel daarmee op straat komt te staan, maar dat zullen zeker enkele honderden mensen zijn.”

Teruglopende klandizie bij bakkerijen

Naast de hoge kosten hebben bakkers te maken met teruglopende klandizie die drukt op de omzet. “De meeste bakkers hebben de afgelopen tijd door de hogere kosten voor energie en grondstoffen hun prijzen al twee tot drie keer verhoogd, maar dat kan niet oneindig. Mensen moeten wel brood en banket blijven kopen”, aldus Zengerink.

Een referentietarief

Het kabinet heeft € 3,1 miljard energiesteun toegezegd voor het mkb, maar pas vanaf april volgend jaar. Bovendien komen de gemiddelde energiekosten inmiddels uit op 9% van de omzet, wat te weinig is om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. Daarvoor moeten bedrijven 12,5% van de omzet kwijt zijn aan energie. Daarom wil Zengerink dat de overheid nu handelt. “Weliswaar daalt de gasprijs, maar die daling zien bakkers nog niet terug op de energienota. De nood is nu hoog, tot en met de achterliggende maanden. Daarom zou er een referentietarief moeten komen, bijvoorbeeld het tarief in september vorig jaar. Het kabinet kan met een voorschot het verschil tussen de energieprijs van toen en nu compenseren.”

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau