Skip to content

Ons land ligt aan zee

Nee, deze column gaat niet over klimaatverandering, stijgende zeespiegels en andere doemscenario’s. Ik wilde deze keer eens aandacht vragen voor de voordelen van de ligging van ons kleine Nederland aan de Noordzee.

Updated on:
Column
Innovatie
De Noordzee bij Zandvoort. -Foto: Canva premium

De Noordzee bij Zandvoort. -Foto: Canva

Nee, deze column gaat niet over klimaatverandering, stijgende zeespiegels en andere doemscenario’s. Ik wilde deze keer eens aandacht vragen voor de voordelen van de ligging van ons kleine Nederland aan de Noordzee.

We verstoppen de zee nu (noodgedwongen) achter hoge zeeweringen en daarom vergeten we haar soms te gemakkelijk. De Noordzee is een van de schoonste en rijkste zeeën die er is. Vis, schaal- en schelpdieren leven er in grote hoeveelheden en kustbewoners verdienen daar hun brood mee (al werd die vis soms duur betaald). In oude vissersplaatsen aan de Noordzeekust, maar ook langs de Waddenzee en vroeger de Zuiderzee komen al eeuwenlang vissers aan de wal met hun vangst om die te verwerken, te veilen en vervolgens lekker te laten bereiden.

Meer dan 30 soorten eetbare vis

Maar wat is er mooier dan die zee, die zo dichtbij is, te benutten voor verschillende soorten voedsel. Dat hoeft niet uit verre landen te komen: in onze eigen Noordzee zwemmen meer dan dertig eetbare soorten vis. Noordzeevis als kabeljauw, poon of schar, gevangen door vissers uit Scheveningen, Katwijk of IJmuiden, verdient onze waardering. En niet alleen vis, ook schaal- en schelpdieren. Mosselen en oesters mag je als consument (op beperkte schaal en voor eigen gebruik) rapen, in de Oosterschelde.

Die rijke Noordzee moeten we wat mij betreft nog veel meer gaan benutten om voedsel te vangen, te kweken of te telen

Plantaardige zilte teelt

Maar we kennen al heel lang een mooie schaal- en schelpdierkweeksector. Zeeuwse mosselen zijn befaamd in heel Europa om hun kwaliteit en worden met veel smaak gegeten. Een meer recente ontwikkeling is de plantaardige zilte teelt. Zeewier kenden we tot voor kort alleen maar van de sushi, maar wordt tegenwoordig voor veel meer toepassingen gekweekt. Van chips tot veevoer: de mogelijkheden zijn talrijk.

Die rijke Noordzee moeten we wat mij betreft nog veel meer gaan benutten om voedsel te vangen, te kweken of te telen. Zodat ook toekomstige generaties nog heel lang van de rijke zee kunnen blijven genieten.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Suzanne van der Pijll

Managing partner bij Schuttelaar en Partners