Huidige droogprocessen om bijvoorbeeld melkpoeder te maken kosten veel energie. Vijf universiteiten onderzoeken andere technieken. - Foto: Canva
Vijf Nederlandse universiteiten werken gezamenlijk aan de ontwikkeling van nieuwe energiezuinige technologieën om poeders te maken. Dat meldt Wageningen UR.
Droogproces versnellen
Drie verschillende technologieën voor droogprocessen worden onderzocht. Een van de voorbeelden is elektrohydrodynamisch drogen als manier om het droogproces te versnellen. Nu gebruikt men bijvoorbeeld nog sproeidrogers om melkpoeders te maken. Vloeibaar product, verspreid als druppeltjes in een toren, droogt dan met hete lucht tot een poeder. De nieuwe techniek maakt gebruik van een luchtstroom van ionen die gegenereerd wordt in een elektrisch veld. Hiermee wordt het proces met veel minder hete lucht, en dus minder energiegebruik, uitgevoerd. Doel is om op basis van de verschillende elektrisch gedreven droogprocessen schaalbare apparatuur te ontwikkelen. Naast de vijf universiteiten is ook het bedrijfsleven bij het project betrokken. Zo werken onder meer Avebe, Cosun en DSM aan het onderzoek mee. Het project wordt gefinancierd vanuit het Key Technologies programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst