Productie van Babybel-kaasjes in de fabriek van Bel Group in Evron, in het noordwesten van Frankrijk. - Foto: ANP
Het Franse zuivelbedrijf Bel Group gaat een samenwerking aan met start-up Standing Ovation voor productie van eiwit uit precisiefermentatie.
Ontwikkeling eiwit uit precisiefermentatie versnellen
In september haalde het Franse bedrijf Standing Ovation â¬Â 12 miljoen binnen in een investeringsronde. Toen verwierf Bel een aandelenbelang in het bedrijf. Het nu gesloten partnerschap moet Bel helpen in de strategie âvan innovatie voor de toekomst van voedselâ en Standing Ovation bij de versnelde ontwikkeling van de technologie en de toepassing van eiwit uit precisiefermentatie. Anne Pitkowski, directeur Research en Application bij Bel Group: âCaseïnes zijn essentieel voor de kwaliteit van kazen â ze zijn voedzaam en zorgen voor stevigheid, textuur en het vermogen om te smelten. De technologie van Standing Ovation in combinatie met onze kennis van de verbanden tussen structuur en functie zal het mogelijk maken om al deze functies â en meer â te ontwikkelen.âIdentiek aan eiwitten uit melk
De eiwitten die Standing Ovation kan produceren zijn identiek aan de eiwitten die van nature in melk voorkomen. Het bedrijf stelt dat de eiwit uit precisiefermentatie dezelfde voedingswaarde, functionaliteit en smaak heeft. âHet caseïne-eiwit van Standing Ovation maakt ook de weg vrij voor producten met een lagere milieu-impact en een grotere toegankelijkheidâ, aldus beide ondernemingen. Bij precisiefermentatie worden microben zo âgeprogrammeerdâ dat ze eiwitten kunnen produceren. In een fermentor (bioreactor) krijgen ze micro-organismen voedingsstoffen om zo eiwitten te maken. Deze techniek krijgt steeds meer interesse, ook van zuivelbedrijven. Zo gingen voedingsbedrijf DSM en zuivelbedrijf Fonterra recent een samenwerking aan in de vorm van een start-up op dit terrein. Voedingsbedrijf Nestlé ontwikkelt zuivelproducten waarin de wei-eiwitten van het bedrijf Perfect Day zitten.Lees meer over wat precisiefermentatie precies inhoudt: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst