De onderzoekers geven aan dat de consumptie van groenten, tomaten en kool, al binnen enkele uren effect heeft op het menselijk lichaam. Foto: Canva
In dit artikel
Hoeveel gezondheidseffecten heeft het eten van een stuk fruit of groenten?
Consumptie van groenten al binnen enkele uren effect
Twaalf bedrijven en vier kennisinstellingen namen deel aan het onderzoek. In groenten en fruit zitten uiteenlopende inhoudsstoffen, die ook een verschillend effect hebben op de gezondheid. De onderzoekers geven aan dat de consumptie van groenten, tomaten en kool, al binnen enkele uren effect heeft op het menselijk lichaam. âHet is ons gelukt om een methode te ontwikkelen die in zeer korte tijd â een aantal uren â fysiologische verschillen tussen verse producten in gezonde mensen aan kan tonenâ, zegt Hidde van Steenwijk, promovendus aan het Food Claims Centre Venlo.Gezondheidsvoordelen voor meer consumptie
âHet is algemeen bekend dat groente en fruit gezond zijn, maar toch haalt maar een kwart van alle kinderen en 16% van de volwassenen de dagelijkse behoefteâ, zegt Herman Peppelenbos, projectleider en Lector Groene Gezondheid aan HAS Den Bosch. âNederlanders eten te weinig groente en fruit en bovendien is de waardering voor deze verse producten laag.âMet dit onderzoek wilden we de gezondheidseffecten van groenten en fruit sterker onderbouwen, zodat de waardering voor groenten en fruit stijgtDit kan en moet volgens Peppelenbos beter. âBij de start van dit project hebben we drie âproblemenâ gedefinieerd die we met elkaar wilden aanpakken: de metingen van inhoudsstoffen in groente en fruit zijn duur, de variatie in voedingswaarden is hoog en claims bij groente en fruit lijken kansloos. Met dit onderzoek wilden we de gezondheidseffecten van groenten en fruit sterker onderbouwen, zodat de waardering voor groenten en fruit stijgt en de consumptie gestimuleerd wordt.â
Focus op fytonutriënten
In het onderzoek lag de focus op voedingsstoffen die de plant zelf produceert, zo genoemde fytonutriënten. Er is gekeken naar lycopeen in tomaat en wortel, en anthocyaninen in blauwe bessen. Beide stoffen werken als een antioxidant in het menselijk lichaam en kunnen schade in lichaamscellen voorkomen. Daarnaast zijn ook glucosinolaten in verschillende koolsoorten onder de loep genomen. âDeze stoffen spelen een rol bij het tegengaan van chronische ontstekingen in het menselijke lichaam die het begin kunnen zijn van veel welvaartsziekten.Nieuwe meetmethodes
Tamara Verhoeven van HAS Den Bosch heeft samen met de partners in het project een snelle, betrouwbare en betaalbare meetmethode ontwikkeld om de hoeveelheid inhoudsstoffen in een productmonster te meten. De onderzoekers zijn daarnaast ook op zoek gaan naar een niet-destructieve methode waarmee een teler zelf kan meten wat de hoeveelheid lycopeen in zijn tomaten is. Verhoeven: âHiervoor is de Near Infrared Spectroscopy techniek veelbelovend, die meet hoeveel kleurstof er in wortel of tomaat zit.âVerder onderzoek nodig
Projectleider Peppelenbos is na vier jaar onderzoek tevreden. âMet de resultaten uit dit project kunnen we een bijdrage leveren aan het gezond houden van mensen waardoor welvaartsziekten verminderen, ziektekosten omlaag gaan en mensen een gezondere levensstijl krijgen. Met groente en fruit die lekker én gezond zijn. Maar er is echt vervolgonderzoek nodig om de resultaten nog beter te onderbouwen en toe te werken naar gezondheidsclaims bij groente en fruit.âLees ook: Lector: âGrip op inhoudsstoffen groente en fruit nodigâ
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst