Skip to content

Biologische telers onzeker over teelt conservengroenten

Telers van biologische conservengroenten maken zich zorgen over de contractprijzen voor het nieuwe seizoen.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Oogst van sperziebonen voor conserven. Vooral biologische telers van conservengroenten maken zich zorgen over de contractprijzen voor komend jaar. Foto: Henk Riswick premium

Oogst van sperziebonen voor conserven. Vooral biologische telers van conservengroenten maken zich zorgen over de contractprijzen voor komend jaar. Foto: Henk Riswick

Telers van biologische conservengroenten maken zich zorgen over de contractprijzen voor het nieuwe seizoen. Veel biologische telers zijn bang dat de prijzen de kosten niet dekken en overwegen een overstap naar graan.

Voor telers van gangbare conservengroenten zoals doperwten en bonen ligt contractverbetering in het verschiet, vertelt directeur Cees Geven van telersvereniging De Schakel. “En dat is ook nodig, vanwege de inflatie en gestegen kosten”, zegt hij. Verwerkers verhogen daarom de contractprijzen. Zo geeft verwerker Ardo aan dat de prijzen in nieuwe contracten met 15 tot 40% stijgen.

Biologische telers onderhandelen nog over contracten

Maar biologische telers onderhandelen nog over contracten. “Die gesprekken lopen moeizaam”, zegt Douwe Monsma, bioteler en bestuurslid van biologische vereniging Biohuis. Industrie en handel zijn volgens hem niet erg geneigd tot prijsverhogingen. Bij de gangbare tak is veel meer sprake van een vraagmarkt met een onzeker aanbod dan in bio. Voor biotelers is dat zorgelijk, omdat hun kosten hoger zijn dan die van gangbare collega’s. Zo draaien zij zelf op voor zaaizaad- en oogstkosten, terwijl in de gangbare teelt de afnemers die betalen.

Comité van biologische telers

Afgelopen voorjaar schreven biologische akkerbouwers een brandbrief aan de industrie, met een oproep om in de contractprijzen rekening te houden met gestegen teeltkosten. Hieruit ontstond een comité van telers die in gesprek gaan met de handel en verwerkers. Zij proberen ook met de retail om tafel te gaan, maar de industrie ziet de telers liever niet zelf onderhandelen met de supermarkten.
Als er geen prijsverhoging komt, kun je beter graan telen
Monsma noemt de situatie ‘niet kies’. “Als biologische teler moet je al aan tal van eisen voldoen. Afnemers willen een hoge kwaliteit, garanties rond arbeidsomstandigheden, enzovoort. Daar hoort een reëele vergoeding bij, waarin minimaal een inflatiecorrectie is opgenomen.” De kans is groot dat het comité van bio-akkerbouwers met een advies komt om over te stappen op graan, zegt Monsma. Onder telers is die animo groot, weet hij. Ook hij overweegt dat advies op te volgen. “Als er geen prijsverhoging komt, kun je beter graan telen. Dat is niet alleen goed voor de bodem, ook ontstaat dan krapte op de markt voor biologische conserven en dat is dan uiteindelijk weer goed voor de prijsvorming.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Petra Frans

Freelance redacteur