Skip to content

Nieuwe Europese plannen voor recycling verpakkingen

De Europese Commissie doet nieuwe voorstellen om plastic verpakkingen herbruikbaar of recyclebaar te maken.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
De Europese Commissie wil af van onnodige verpakkingen, zoals wegwerpverpakkingen voor levensmiddelen en dranken bij consumptie in restaurants. - Foto: ANP premium

De Europese Commissie wil af van onnodige verpakkingen, zoals wegwerpverpakkingen voor levensmiddelen en dranken bij consumptie in restaurants. - Foto: ANP

De Europese Commissie heeft nieuwe voorstellen gepubliceerd om hergebruik en recycling van verpakkingen te stimuleren. De herziening van de huidige verpakkingsrichtlijn moet ervoor zorgen dat alle plastic verpakkingen herbruikbaar en recyclebaar zijn in 2030.

De huidige Europese verpakkingsrichtlijn, Packaging and Packaging Waste Directive, stamt uit 1994. Lidstaten hebben deze richtlijn op eigen wijze omgezet in nationale wetgeving. De Europese Commissie heeft nu een voorstel ingediend voor een nieuwe verordening: Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). Als deze wordt aangenomen, gaat deze wet gelden voor alle EU-landen. Het doel: 15% vermindering van verpakkingsverspilling in 2040 per lidstaat. In 2050 moet de verpakkingssector klimaatneutraal zijn.

Voorstellen voor verduurzaming

Het voorstel geeft verschillende aanwijzingen om verpakkingen te verduurzamen: - Verpakkingen standaardiseren met vormgeving-eisen voor gemakkelijkere recycling en herbruikbaarheid. - Duidelijk onnodige verpakkingen moeten verdwijnen. Op sommige vormen van verpakkingen komt een verbod, zoals wegwerpverpakkingen voor levensmiddelen en dranken bij consumptie in restaurants. Ook verpakkingen voor eenmalig gebruik voor groenten en fruit gaan in de ban. - Een standaard hoeveelheid gerecycled plastic wordt gebruikt in nieuw plastic (virgin plastic). Welk percentage dat wordt is nog niet bekend. - Hergebruik en navulling stimuleren. Bedrijven zullen een bepaald percentage van hun producten moeten aanbieden in herbruikbare of navulbare verpakkingen, zoals een drinkbeker voor afhaaldranken. - Duidelijke labels om juiste recycling door de consument te bevorderen.

Wetgeving stuurt verduurzaming aan

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) is positief over het ingediende voorstel. Directeur Chris Bruijnes over de PPWR: “Het is een interessant en ambitieus voorstel, wat voor veel beweging gaat zorgen. Nieuwe wetgeving is voor bedrijven een belangrijke drijfveer. Dat zien we op dit moment bijvoorbeeld aan de implementatie van de Single Use Plastics-richtlijn, wat veel impact op de bedrijfsvoering heeft.”

Invoering in 2024

De Eurocommissarissen, de Europese Raad en het Europese Parlement moeten de voorstellen nog goedkeuren. De voorgestelde aanwijzingen moeten verder uitgewerkt worden door middel van onderhandelingen. Naar verwachting kan de PPWR in 2024 van kracht worden.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur