Van de totale schade vindt 70% via zakenpartners in het buitenland plaats. Foto: Canva
De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie heeft een bijdrage van â¬Â 4 miljard aan het verlies in biodiversiteit in de wereld.
Het grootste deel van de schade aan de biodiversiteit is verborgenDe schade aan biodiversiteit wordt veroorzaakt door verschillende factoren: watervervuiling, luchtvervuiling, bijdrage aan klimaatverandering en landgebruik. Het grootste deel van die schade is verborgen, schrijft ABN Amro. Van de totale schade vindt 70% via zakenpartners in het buitenland plaats. De import van cacao is afhankelijk van landgebruik in Ivoorkust en rundvlees uit Argentinië heeft te maken met de watervervuiling. Van de voedingsindustrie ligt 80% van de schade in het buitenland. De agrarische sector is goed voor een schadebedrag van een kleine â¬Â 5 miljard. De aantasting van biodiversiteit vindt voor meer dan de helft plaats in Nederland.
Verlies van ecosysteemdiensten
De schade aan biodiversiteit is berekend aan de hand van verlies van waarde van de âecosysteemdienstenâ. Voorbeelden van die diensten zijn de productie van voedsel, de opslag van koolstof, bescherming tegen ziektes, zuurstofproductie, filteren van lucht en water en het bieden van medicinale ingrediënten, en recreatieve diensten. Elke hectare verlies aan biodiversiteit ten opzichte van een âongereptâ staat is omgerekend in een verlies aan waarde. Het bedrag in euroâs is vervolgens door de bank gekoppeld aan internationale waarderingsstudies.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp