Mooie trostomaatjes voor in de kerstboom of een paasstol met wat gedroogde vijgen in plaats van spijs zijn voorbeelden van verantwoorde lekkernijen voor de feestdagen. Foto: Canva
In dit artikel
Sommigen vinden het heerlijk, anderen gruwelen ervan: het moment van verschijning van traditionele lekkernij voor een feestdag.
Verantwoord lekkernij maken voor al die feesten
Het is opvallend dat we dus de timing van die tradities veranderen, maar niet verder nadenken over verantwoorde lekkernijen. Kunnen de producenten en retail met al hun creativiteit nu niet samen aan de slag om lekkere, maar ook minder slechte versnaperingen te maken voor al die feesten door het jaar heen?Mooie trostomaatjes voor in de kerstboom
Als er dan toch getornd moet worden aan tradities, verander dan die zoete zooi eens en kom met smakelijke alternatieven die veel minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten. Een sinterklaasje van gedroogde groente en/of fruit; mooie trostomaatjes voor in de kerstboom of een paasstol met wat gedroogde vijgen in plaats van spijs. Ik roep voedselproducenten en de retail op om hun rol te pakken in de voedseltransitie die nodig is naar natuurinclusief en gezond voedsel.Niet steeds vroeger en voor langere tijd de zoete verleiding promotenEr is nog een lange weg te gaan. Laten we op die weg de tradities de goede kant op veranderen en niet steeds vroeger en voor langere tijd de zoete verleiding promoten. Ik eet dan straks met plezier in de zomerzon een sinterklaasje van gedroogde wortel.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst