Skip to content

Global Dairy Trade: Vollemelkpoeder stijgt in prijs

Voor de vierde keer op rij laat vollemelkpoeder een prijsstijging zien op de online Global Dairy Trade (GDT-)veiling.

Updated on:
Business
Nieuws
Global Dairy Trade zuivelveiling van Fonterra

De prijs voor vollemelkpoeder plust op de Global Dairy Trade-zuivelveiling van Fonterra. - Foto: Canva

Voor de vierde keer op rij laat vollemelkpoeder een prijsstijging zien op de online Global Dairy Trade (GDT-)veiling. Ditmaal met 4,2%.

Het product komt hiermee uit op $ 3.059 per ton. Omgerekend is dat € 2.903 per ton. Sinds augustus is de prijs inmiddels met bijna $ 500 per ton duurder geworden.

Ook mageremelkpoeder stijgt in prijs en komt uit op $ 2.659 per ton. De grootste prijsstijging is op te tekenen bij boterolie, dat stijgt met maar liefst 7,1% tot $ 5.310 per ton. Boter blijft hierbij achter met een stijging van toch nog 2,9% tot $ 4.940 per ton. Het product blijft achter in ontwikkeling ten opzichte van de Verenigde Staten, waar boterprijzen van boven de $ 7.000 per ton worden betaald.


Na prijsdalingen is de markt voor Cheddar rustig. Met een plusje van 0,2% is de prijs uitgekomen op $ 3.858 per ton. Op de veiling is 35.974 ton product verhandeld, wat zo’n 3.000 ton minder is dan de vorige veiling. 117 bieders hebben ook daadwerkelijk product kunnen kopen. De volgende editie van de veiling is op 7 november.

GDT wil meer toegang tot Europese zuivelmarkt

In 2008 ging Global Dairy Trade van start. Op het online platform van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra verhandelen partijen uit meer dan 60 landen zuivelproducten. Jaarlijks wordt voor $ 2 tot 3 miljard aan zuivelproducten verhandeld.

Europese zuivelverwerker Solarec maakte in juni bekend dat het zuivelproducten gaat aanbieden via Global Dairy Trade. Solarec, gevestigd in de Belgische Ardennen, ziet toegang tot wereldwijde kopers als een groot pluspunt. GDT wilde zelf meer toegang krijgen tot de Europese markt. Sinds vorig jaar is het in eigendom van EEX, NZX en het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra.

Bekijk meer prijzen voor zuivelproducten via FoodAgribusiness.nl/markt

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur