DSM en Fonterra werkten al sinds 2019 samen aan de productie van eiwitten die de eigenschappen van zuiveleiwitten hebben maar door precisiefermentatie worden gemaakt. - Foto: ANP
In dit artikel
De Europese Commissie keurt de oprichting van de joint venture tussen DSM en Fonterra goed. De joint venture richt zich op de ontwikkeling, productie en vermarkting van zuiveleiwitten gemaakt door middel van precisiefermentatie.
DSM en Fonterra willen kennis naar de markt brengen
DSM en Fonterra kondigden in augustus aan een start-up op te willen richten. Ze werkten al sinds 2019 samen aan de productie van eiwitten die de eigenschappen van zuiveleiwitten hebben maar door precisiefermentatie worden gemaakt. Dat leverde veel kennis en patentaanvragen op. Die kennis willen ze naar de markt brengen.Eerste kaas via precisiefermentatie
Precisiefermentatie is een techniek waarbij micro-organismen (gisten, bacteriën en schimmels) worden ingezet om bepaalde stoffen, in dit geval melkeiwitten, te maken. Het Nederlands-Belgische bedrijf Those Vegan Cowboys is hier ook mee bezig en kondigde deze week aan de eerste kaas met behulp van caseïne uit precisiefermentatie gemaakt te hebben. Het is in de EU (nog) niet toegestaan voedingsmiddelen op de markt te brengen met deze eiwitten. In de VS en Singapore zijn al wel dergelijke producten te koop.Lees meer over precisiefermentatie: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij