Mensen met verminderde werking van insuline in de lever hebben meer baat bij voeding met enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie en noten). - Foto: Canva
In dit artikel
Voor het eerst is er wetenschappelijk bewijs geleverd dat een gepersonaliseerd voedingspatroon tot een betere gezondheid leidt. Dit onderzoek leidt volgens hoogleraar humane biologie Ellen Blaak van Maastricht University Medical Center+ (MUMC+) tot meer persoonsgebonden voedingsinterventies.
Lees ook: AI maakt gezondere voedingskeuzes mogelijk
Insuline
In de studie volgden 242 deelnemers 3 maanden lang een voedingsprogramma dat was aangepast naar hun stofwisselingsprofiel. De deelnemers werden in 2 groepen ingedeeld op basis van hoe goed hun insuline zijn werk doet in de lever en spieren. Door een verminderde werking van het insuline kunnen uiteindelijk chronische ziektes als diabetes type 2 en hart- en vaatzieken ontstaan. Vervolgens kregen de deelnemers op basis van loting een gepersonaliseerd eetschema. Hieruit blijkt dat mensen met verminderde werking van insuline in de lever meer baat hebben bij voeding met enkelvoudig onverzadigde vetzuren (olijfolie en noten).Gezondheidshandtekening
Blaak ziet veel mogelijkheden: âDit is de eerste studie die aantoont dat het afstemmen van voeding op iemands stofwisselingstype meer verbetering geeft in gezondheid dan wanneer de algemene voedingsadviezen worden gevolgd.â In vervolgonderzoek willen de onderzoekers van MUMC+, Wageningen UR en Radboud University Medical Centre meer stofwisselingseigenschappen bepalen en onderzoeken hoe die te beïnvloeden zijn. Uiteindelijk hoopt Blaak dat consumenten een eigen âgezondheidshandtekeningâ hebben waarmee zij voedingskeuzes kunnen maken.Kansen voor industrie
Vanuit de consument blijft een steeds grotere vraag naar gezonde voeding komen. In de trends voor 2023 gaf Rabobank al aan dat gepersonaliseerde voeding een mooie trend is voor producenten, retailers en foodservicebedrijven om op mee te liften. Het onderzoek is deels gefinancierd door voedingsbedrijven: DSM Nutritional Products, FrieslandCampina en Danone Nutricia Research.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij