Voedselprijzen zouden de werkelijke kosten van de productie moeten weerspiegelen, inclusief de schade aan klimaat en biodiversiteit door emissies en te intensief grondgebruik. Foto: Canva/Bilder von YuM
In dit artikel
De EEAC, een netwerk van Europese adviesraden op het terrein van duurzaamheid, bracht een advies uit over de in 2023 verschijnende kaderrichtlijn duurzame voedselsystemen. Het Europese voedselsysteem is volgens de EEAC niet robuust genoeg.
De innovatiecapaciteit blijft gericht op steeds lagere prijzen, met als gevolg problemen bij boeren en consumentenVolgens de EEAC, een netwerk van Europese adviesraden op het terrein van duurzaamheid waaronder de Nederlandse Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur, zou de innovatie in het voedselsysteem meer gericht moeten worden op de uitdagingen voor de toekomst. Die heroriëntatie is mogelijk nu voeding nog maar een beperkt deel uitmaakt van de consumentenbestedingen. Dat sommige consumenten de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen en de voedselbank nodig hebben, is geen probleem van te hoge prijzen maar van te lage inkomens. Dat kan worden opgelost via beleid voor het minimumloon, de sociale zekerheid en belastingen. Voedselprijzen zouden de werkelijke kosten van de productie moeten weerspiegelen, inclusief de schade aan klimaat en biodiversiteit door emissies en te intensief grondgebruik.
Afstemmen landbouw-, milieu- en consumentenbeleid
Er zal via een leidend principe een betere afstemming moeten komen tussen landbouwbeleid, milieubeleid en consumentenbeleid. Dat beleid moet een veerkrachtig Europees voedselsysteem bewerkstelligen dat duurzame menuâs garandeert met lage milieu- en ethische impact en dat bijdraagt aan voedsel- en nutriënt-zekerheid en een gezond leven voor de huidige en toekomstige generaties. Daarmee moet mogelijk gemaakt worden dat:- Gezonde, duurzame menuâs beschikbaar zijn voor alle Europese consumenten tegen prijzen die de werkelijke kosten weerspiegelen, in samenhang met het âvervuiler-betaaltâ principe;
- Voedsel wordt geproduceerd in de juiste hoeveelheden met processen die resulteren in milieu- en ethische prestaties die zo goed zijn als redelijkerwijs realiseerbaar en die klimaat-veerkrachtige en gezonde agro-systemen regenereren;
- Het voedselsysteem zo inclusief mogelijk werkt en relaties tussen actoren in de voedselketen gebalanceerd zijn, wat resulteert in leefomstandigheden met eerlijke inkomens en werkomstandigheden voor boeren en werknemers;
- Nieuwe technologieën worden ontwikkeld en de best beschikbare technologieën in relatie tot klimaatsverandering en eco-systeemdiensten worden bevorderd met aandacht voor het voorzichtigheidsbeginsel.
Een eco-labelling van bedrijven en producten
De opstellers van het advies pleiten voor certificering van alle bedrijven als een instrument waarmee de mate van duurzaamheid van een bedrijf en de productie kan worden vastgesteld. Digitalisering van papierstromen kan daarbij de huidige administratieve lasten verminderen. Bedrijven kunnen dan worden geclassificeerd van donkergroen tot rood en dat is dan de basis voor een eco-labelling van bedrijven en producten. Die kan worden gebruikt voor informatie aan consumenten, maar ook voor inkoopbeleid van de overheid en toekenning van betalingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.Duurzaam inkopen
Om ketenpartijen aan te zetten tot meer innovatie richting duurzaamheid zou een verplichting tot duurzaam inkopen kunnen worden ingesteld. De voedselindustrie en retail worden dan verplicht een minimum percentage van de duurzamere producten tegen meerprijs in te kopen. Bedrijven kunnen vervolgens besluiten die producten via een keurmerk te kanaliseren of ze bij te mengen in de basiskwaliteit. Zo wordt de markt duurzamer en gaat de consument de werkelijke kosten betalen. Nationale plannen zouden volgens het advies de samenhang tussen Europees voedselsysteembeleid en nationaal beleid moeten bewaken. Krijn Poppe is Raadslid Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur en rapporteur van de EEAC werkgroep die het advies opstelde. Het werd vorige maand aangeboden aan de vice-voorzitter van de Europese Commissie, Frans TimmermansHet volledige advies âTowards a sustainable food system â a position paper on the framework lawâ is te vinden op de website van de EEAC
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij