Als zorginstellingen minder vlees serveren en meer seizoensproducten van dichtbij, komt dat de biodiversiteit ten goede, volgens Esther de Groot. - Foto: ANP
In dit artikel
Zorginstellingen bereiden en serveren dagelijks vele maaltijden. Het is belangrijk dat zij minder vlees serveren en dat patiënten en cliënten lokaler en seizoensgebonden eten, stelt Esther de Groot van Stichting Stimular. Een lokaal en plantaardig dieet is indirect een goede stap voor biodiversiteit.
Overstap naar plantaardig alternatief gemakkelijk
In zorginstellingen worden dagelijks vele maaltijden bereid en geserveerd. Het is belangrijk dat er minder vlees wordt geserveerd en dat er lokaler en seizoensgebonden wordt gegeten. Door 60% plantaardig en 40% dierlijk eiwit te eten wordt de milieubelasting namelijk al met een kwart gereduceerd. Tegenwoordig is de keuze voor alternatieven voor vlees enorm en is de kwaliteit sterk verbeterd. Daardoor is de overstap naar een plantaardig alternatief gemakkelijk. We zien dat het belangrijk is om patiënten en cliënten mee te nemen in het veranderingsproces om erachter te komen waar hun zorgen en bezwaren liggen. Vervolgens wordt hierop ingespeeld zodat er voldoende draagvlak is. Vaak wordt begonnen met één dag in de week geen vlees aanbieden om dat vervolgens geleidelijk uit te bouwen.Lees ook: Artsen strijden voor plantaardig menu in ziekenhuizen als standaard
Met de seizoenen mee eten in zorginstellingen
Aandacht voor de inkoop van lokaal en op het land geproduceerde seizoensgewassen is ook belangrijk. Met de seizoenen mee eten, brengt diversiteit in het dieet en bespaart geld doordat het gewas op dat moment in overvloed is. Zeker in Nederland is actie hard nodig, want de afname van biodiversiteit gaat in een drastisch tempo. Acties met betrekking tot vlees- en zuivelreductie dragen indirect bij aan biodiversiteitsbehoud doordat het vernietiging van leefgebieden elders voorkomt. Om veevoer te produceren is namelijk veel landbouwgrond nodig.Verandering op lokaal niveau nodig
Een lokaal en plantaardig dieet is een goede stap om indirect biodiversiteitsbehoud te bevorderen. Steeds vaker zetten zorginstellingen de overgang naar een plantaardig dieet in werking. Dat is positief, maar om de impact te vergroten is het nodig dat alle zorginstellingen overstappen naar een meer plantaardig dieet. Voor een vloedgolf aan gezamenlijke acties is namelijk niet alleen internationaal, maar ook op lokaal niveau verandering nodig.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij