Met name de Belgische zuivelverwerkers die gespecialiseerd zijn in zuivelproducten voor de consument, sluiten het jaar af met rode cijfers. Foto: Roel Dijkstra
Sommige Belgische zuivelbedrijven, vooral de verwerkers die gespecialiseerd zijn in zuivelproducten voor de consument, sluiten het jaar af met rode cijfers.
Dat zegt Renaat Debergh van de Belgische zuivelfederatie BCZ. “Zij konden de sterk gestegen kosten niet tijdig doorrekenen in de verkoopprijs. Dit omdat er vaak met contracten gewerkt wordt en er lange tijd onder de kostprijs geleverd moest worden”, zo vertelt Debergh tegen de Vlaamse nieuwssite Vilt.
Concurrentie onder Belgische zuivelbedrijven
Onder andere energie, verpakkingen, lonen maar zeker ook grondstoffen (melk) stegen het voorbije jaar enorm in prijs. Bij de betaalde melkprijzen speelt volgens Debergh ook de concurrentie onder zuivelverwerkers een rol. “Vorig jaar hebben een aantal bedrijven hun intrede gedaan op de Belgische markt en is de concurrentie toegenomen. Hierdoor waren sommige zuivelaars genoodzaakt een hogere melkprijs uit te betalen dan zij uit de markt hebben kunnen halen.”
Melkveehouders en zuivelbedrijven hebben elkaar nodig
Het gevolg hiervan is dat sommige zuivelverwerkers op hun eigen vermogen hebben ingeteerd, een ontwikkeling die Debergh zorgen baart. “Melkveehouders en zuivelbedrijven hebben elkaar nodig. Zonder zuivelverwerking kan de melk niet gevaloriseerd worden.” Ter illustratie wijst hij op recente sluitingen van zuivelfabrieken in België, zoals het faillissement van de Hollebeekhoeve in 2022 en de sluiting van de Inza-fabriek in Schoten in 2020.”
De Vlaamse melkveehouderij heeft daarentegen een absoluut recordjaar achter de rug. Boeren ontvingen een gemiddelde melkprijs van € 54,8 per 100 liter melk. Door het hoge melkgeld, dat deels opging aan sterk gestegen kosten, werd de productie in Vlaanderen opgevoerd met 4,5% tot ruim 3 miljard liter melk terwijl het aantal veehouders daalde met 3,7%. Dit blijkt uit gegevens van de Belgische zuivelfederatie BCZ.
Nieuwe evenwicht op zuivelmarkt
Het melktekort van vorig jaar, wat de hoge prijzen in 2022 verklaarde, is inmiddels verdwenen. Volgens Debergh is er nu eerder sprake van een overschot terwijl de industrie ook vraaguitval ziet als gevolg van de hoge zuivelprijzen en dalende koopkracht van de consument. Dit verklaart ook waarom de melkprijs sinds eind vorig jaar aan een daling bezig is. De zuivelindustrie vermoedt dat deze daling nog wel zal voortduren. “Mogelijk ontstaat er in de tweede helft van 2023 een nieuw evenwicht als Europese melkveehouders als gevolg van de dalende prijs weer minder gaan produceren”, stelt Debergh.