Varkensvlees heeft wel voldoende aanknopingspunten om klanten emotioneel in beweging te krijgen dit te kopen. Foto: Cor Salverius
In dit artikel
Alle keurmerken en concepten ten spijt heeft varkensvlees nog geen sterk merk dat consumenten verleidt tot emotieaankopen.
Waarom sterk varkensvleesmerk wel werkt
Waarom een sterk merk wel werkt om varkensvlees aantrekkelijk te maken voor de consument, legt merkenexpert Andy Mosmans uit tijdens de bijeenkomst afgelopen week in Den Haag. Mosmans vertelt dat een merk een goed gevoel moet oproepen bij consumenten. Als voorbeelden noemt hij McDonaldâs, Apple of Unox. Een Apple-apparaat roept bijvoorbeeld het gevoel op bij mensen dat het goed en plezierig werkt. McDonaldâs steekt in op een goede ervaring voor weinig geld. Het gaat dus niet om de techniek van Apple of de smaak van een hamburger, maar vooral de emotie die een product losmaakt.Lekker, gezond en gezellig
Varkensvlees heeft ook voldoende aanknopingspunten om klanten emotioneel in beweging te krijgen dit te kopen. Het beste aankoopmotief is dat het gewoon erg lekker is, daarover zijn alle aanwezigen het over eens. Verder is vlees gezond en is het gezellig om samen te eten. Dergelijke emoties roept varkensvlees tot dusver niet op. Een keurmerk, zoals Beter Leven of Biologisch, gaat het verschil niet maken. Dat blijkt uit nieuw consumentenonderzoek door Blauw Research, dat deze middag werd gepresenteerd. In de winkel let maar 21% van de consumenten op een keurmerk. Het kennisniveau van de consument is laag. De meeste mensen hebben geen idee wat Biologisch of Beter Leven inhoudt. Daarom moet de consument geholpen worden om keuzes te maken, blijkt uit het onderzoek. Dierenwelzijn is de belangrijkste trigger voor consumenten om te kiezen voor âbeterâ vlees, zoals dit werd genoemd tijdens de discussie.Dierenwelzijn is de belangrijkste trigger voor consumenten om te kiezen voor âbeterâ vleesUiteindelijk wil de consument een sterk merk dat het voor hen eenvoudig maakt de juiste keuze te maken. Met zaken als dierenwelzijn en milieu moet het standaard goed zitten; consumenten verwachten niet anders. Een keurmerk kan daarbij helpen, maar kan ook afleiden en in het slechtste geval een merk verdacht maken. Waarom moeten ze zo nadrukkelijk benoemen dat de dieren het goed hebben? Sterke merken als Coca-Cola hebben geen keurmerk, motiveert Mosmans.
Consument helpen om betere keuze te maken
De consument wil geholpen worden betere keuzes te maken. Unox gaat in ieder geval consumenten sturen om te kiezen voor beter vlees, vertelde marketingmanager Liane Lens. In de rookworsten van Unox zit over enkele jaren alleen nog maar varkensvlees met het twee of drie sterren Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Lens: âUnox investeert heel veel in duurzaamheid. Daar rekenen mensen op. Een ster Beter Leven is onvoldoende voor ons.â Een keurmerk of andere claim is dus ook niet waardeloos. Bijvoorbeeld de claim als âvlees van eigen bodemâ landt ook goed bij consumenten.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp