Gemiddeld eten Nederlanders twee keer in de maand peulvruchten. Foto: Canva
In dit artikel
Er wordt steeds gezonder gegeten in Nederland. Meer groente, fruit en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees.
Consumptie van peulvruchten
De consumptie van peulvruchten is met bijna 65% gestegen, hoewel dit nog wel een klein onderdeel blijft van het consumptiepatroon. Gemiddeld eten Nederlanders twee keer in de maand peulvruchten. Dat moet verder omhoog om te gaan voldoen aan het streven om 60% van de eiwitten uit plantaardige producten te halen. Dat is nu 43%, een stijging van ongeveer 2% sinds 2012-2016.Lees ook: Consument nog niet weg van peulvruchten
Nog veel vleesconsumptie, maar aandeel vleesvervanger groeit
De vleesconsumptie van Nederlanders neemt al een aantal jaar af. Sinds 2007 is de vleesconsumptie met 18% gedaald. Consumenten eten vooral kip en kalkoen, vleeswaren en bewerkt vlees voor maaltijden. De consumptie van vleesvervangers neemt toe: in de eerste meting (2007-2010) aten Nederlanders 1,2 gram vleesvervangers. Dat is nu toegenomen tot 5,4 gram. Nederlanders eten nog steeds gemiddeld vijf tot zes dagen in de week vlees of vleesvervangers. Vrouwen eten over het algemeen minder vlees en vleesvervangers dan mannen.10 eetmomenten per dag
Nederlanders consumeren 85% van hun voeding buitenshuis. Met name snacks zoals koekjes, gebak, fruit en noten. Gemiddeld hebben volwassen 10 eetmomenten op een dag, bij kinderen ligt dat iets lager op ongeveer 7 momenten. De Voedselconsumptiepeiling wordt afgenomen onder 3.500 kinderen en volwassen in Nederland. Met de peiling wil het RIVM inzichtelijk maken in hoeverre Nederlanders voldoen aan de Richtlijn gezonde voeding.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij