Skip to content

LNV onderzoekt Europese meetmethode voor milieu-impact voeding

LNV en WUR onderzoeken de mogelijkheden om transparantie over duurzaamheid van voeding te verbeteren.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Ministerie LNV en WUR stellen vast dat de grote hoeveelheid keurmerken verwarrend zijn voor consumenten, op de foto het PlanetProof-keurmerk. - Foto: Koos Groenewold premium

Ministerie LNV en WUR stellen vast dat de grote hoeveelheid keurmerken verwarrend zijn voor consumenten, op de foto het PlanetProof-keurmerk. - Foto: Koos Groenewold

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Wageningen University & Research (WUR) onderzoeken de mogelijkheden om transparantie over duurzaamheid van voeding te verbeteren. Een van de opties is een eenduidig Europees ecolabel.
Tijdens de conferentie ‘Towards a harmonised Ecolabel for food in the EU’ kwamen verschillende partijen bij elkaar om de mogelijkheden voor één meetsysteem te bespreken. Met het ecolabel moeten consumenten en bedrijven voedingsmiddelen makkelijker kunnen vergelijken op gebied van milieu-impact. Ministerie LNV en WUR stellen vast dat de grote hoeveelheid keurmerken verwarrend zijn voor consumenten. Een Europees ecolabel moet de duurzaamheid van de producten inzichtelijk maken en onduidelijkheden wegnemen.

Ecolabel als stimulans voor verduurzaming

Een nieuwe studie van WUR toont aan dat een ecolabel een ‘game changer’ kan zijn voor de verduurzaming van voedsel. Het ministerie verwacht dat een standaard en betrouwbaar ecolabel ertoe zal leiden dat voedingsbedrijven hun aanbod zullen verduurzamen. De onderzoekers van WUR wijzen erop dat overheden en ketenpartners met inzicht in milieu-impact ook doelen kunnen stellen op gebied van duurzaamheid. Minister Piet Adema van LNV: “De duurzame keuze moet voor de consument de makkelijke keuze worden. Consumenten moeten daarvoor producten op een betrouwbare manier kunnen vergelijken op duurzaamheid. Dit stimuleert ook de retail en industrie om te concurreren op duurzaamheid en het ondersteunt boeren die een eerlijk inkomen moeten kunnen verdienen. Ik wil daarom in het Landbouwakkoord afspraken maken over verduurzaming van het supermarktschap. Als we dit op Europese schaal kunnen realiseren biedt dat tevens een gelijk speelveld voor onze boeren die duurzaam produceren en exporteren.”

Nederlandse standaard

In de studie stellen de onderzoekers dat er op dit moment nog geen geschikte ecolabeling mogelijk is. Er is nog niet genoeg data beschikbaar over de milieu-effecten van Nederlandse voeding. De meetmethode zal gebaseerd zijn op de Europese Product Environmental Footprint (PEF) methodologie. De EU is nog bezig met de verder ontwikkelingen hiervan. Daarop vooruitlopend is het ministerie samen met WUR en 25 partijen bezig met het ontwikkelen van een standaard methodiek voor het meten van milieu-impact van voeding.

Lees ook: Voedselproductie transparant maken met Planet-score

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur