De verkiezing Beste Food & Agri Start-up wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. De jury heeft de drie meest innovatieve en ondernemende start-ups uitgekozen om te strijden voor de titel ‘Beste Food & Agri Start-up 2023’:
Multiphase dryers
Flikweert Vision Technologies
NoPalm Ingredients
De ondernemers hebben hun dienst of product gepitcht aan de jury. Hierbij is gekeken naar ondernemerskwaliteiten, het bedrijfsmodel, de marktkansen, productinnovatie, productvalidatie en duurzaamheid/sociale impact.
Uit de drie genomineerden wordt de beste start-up gekozen op 30 maart. De winnaar van de titel ‘Beste Food & Agri Start-up 2023’ ontvangt naast een geldbedrag van € 2.500 een mediapakket op maat. Daarnaast biedt Rabobank de winnaar een leerzaam gesprek aan met een start-up-coach én partner Topsector biedt de winnaar een gesprek aan met een innovatiecoach.
De verkiezing is onderdeel van Agrarische Ondernemer van het Jaar .
Multiphase dryers: energiezuinig drogen met laagwaardige restwarmte
Merlijn Chardon bij de condenserende droger die wordt aangedreven met een laagwaardige restwarmte. Foto: Van Assendelft Fotografie
In 2018 is co-founder Merlijn Chardon gestart met zijn onderneming. Chardon ontwikkelt een droogtechniek gebaseerd op het gebruik van laagwaardige restwarmte. “Drogen is een proces dat veel energie vraagt. Dat maakt het kostbaar. Met onze techniek kunnen bedrijven laagwaardige restwarmte inzetten en op deze manier energiekosten besparen.”
Chardon licht zijn droogtechniek toe aan de hand van bierbostel, een bijproduct van het brouwen van bier. “Bierbostel bederft heel snel. Door drogen wordt het product bruikbaar voor andere toepassingen. Brouwerijen koken wort om bier de bittere smaak te geven. De restwarmte afkomstig van het koken willen wij gebruiken voor het drogen van bierbostel.”
Multiphase dryers werkt aan de commercialisatie van de droogtechniek. Naar verwachting komen in 2024 de drogers op de markt. Daartoe zijn twee drogertypes beschikbaar: een droger is gericht op het kleinschalig opwaarderen van reststromen. De andere droger gericht op grootschaliger drogen, is modulair opgebouwd en kan naar de wensen van de klant worden aangepast. Drogen kan bij een temperatuur van de restwarmte van minimaal 50°C.
Chardon ziet voor zijn droogtechniek vooral mogelijkheden in kleinschalige toepassingen waar traditionele droogtechnieken te duur zijn. “Dan kan het gaan om allerlei toepassingen, bijvoorbeeld om een partij onbruikbare paprika’s te drogen tot paprikapoeder of de vliesjes van taugé drogen en verkopen als eiwitrijk product.”
Ga hier naar het stemformulier
Flikweert Vision Technologies: optische sorteermachine voor aardappelen
Martijn Flikweert bij de Quality Grader, een optische machine die aardappelen kan sorteren. Foto: Roel Dijkstra
Lars, Martijn en Stefan Flikweert zijn de ondernemers achter Flikweert Vision Technologies (FVT). De onderneming is in 2019 door Martijn en Lars opgericht met als doel praktische oplossingen ontwikkelen die de agrarische sector kunnen automatiseren en verduurzamen. Intussen draaien verschillende aardappelbedrijven met hun Quality Grader, een machine die met behulp van camerabeelden aardappelen sorteert.
De Quality Grader is een optische machine die aardappelen kan sorteren. Dat gebeurt met camera’s die gekoppeld zijn aan kunstmatige intelligentie. De machine kan aardappelen beoordelen op onder meer beschadigingen door schurft of ritnaalden, vormfouten of groeischeuren. Ook stenen en kluiten worden eruit gehaald. De aardappelen worden bij de sortering verdeeld in ‘goede’ en ‘foute’ aardappelen. Iedere aardappel wordt in enkele milliseconden beoordeeld. In een uur tijd kan ongeveer 7 ton pootaardappelen door de machine worden gehaald. Groot voordeel van de sorteermachine is de arbeidsbesparing.
Daarnaast werkt de machine altijd met dezelfde nauwkeurigheid. FVT is hard gegroeid in korte tijd. Waar het in 2019 bij de start vooral nog ging om ontwikkelen, staan er nu al 40 sorteermachines Quality Graders bij diverse aardappeltelers. “Aan de keukentafel begonnen met zijn tweeën en nu gaat het snel. Intussen hebben we vier vaste medewerkers en enkele stagiaires. Alles bij elkaar zijn we met 15 mensen”, geeft Martijn aan. “We kijken ook naar andere gewassen, zo zijn uien nog een product dat we kunnen onderzoeken”, besluit Martijn Flikweert.
Ga hier naar het stemformulier
NoPalm Ingredients: olie op basis van reststromen zonder palmolie
Lars Langhout (l) en Jeroen Hugenholtz werken aan een microbiële olie op basis van reststromen waarin geen palmolie is verwerkt. Foto: Koos Groenewold
Dat NoPalm Ingredients gestart is, is volgens co-founder Lars Langhout een afgedwongen toevalstreffer. Eind 2020 trok hij de deur dicht bij een voorgaande werkgever en drie dagen later zag hij via LinkedIn een verhaal over microbiële oliën voorbijkomen. Daarin werd Jeroen Hugenholtz aangehaald. Het liet hem niet los. “Ik vond het zo interessant wat Jeroen te vertellen had, dat ik hem een bericht stuurde. Daarna hadden we een ontmoeting, het klikte tussen ons. Zo ontstond het idee voor NoPalm Ingredients.”
NoPalm Ingredients maakt microbiële olie op basis van reststromen, zoals aardappelschillen en afgekeurde groente, onder andere als vervanger voor palmolie in voeding, maar ook in allerhande andere producten. Daarbij wordt kennis over het fermentatieproces op industriële schaal toegepast. Langhout: “Door ons wordt het palmolie- en afvalprobleem aangepakt. We reduceren 90% CO2-uitstoot en er wordt 99% minder land gebruikt voor palmolie. Dat heeft een enorme impact en zo dragen we bij aan klimaatoplossingen.”
De twee founders wijden hun succes aan de goede samenwerking. “Jeroen is 65 en kent de hele technologische ontwikkeling van haver tot gort. Bovendien heeft hij al zoveel gezien, meegemaakt en kennis opgedaan in zijn carrière, daardoor kan hij ontzettend goed focussen op datgene wat van wezenlijk belang is. Dat levert ontwikkelingssnelheid op.”Langhout noemt het een eer genomineerd te zijn. “Ik wist dat we iets fantastisch in handen hebben en het is mooi dat anderen dat nu ook zien. Maar ik ben wel zo competitief, dat ik nu wil winnen.”
Ga hier naar het stemformulier