Harm van Dijk in de voorraadkamer van Onze Zuivel. “Als ik de kaas aansnijd en hij ziet er mooi uit, geeft dat mij voldoening. Ik voeg iets toe en help andere ondernemers vooruit.” - Foto: Wouter van Assendelft
In dit artikel
Kaas van eigen melk laten maken zonder grote investering. Het begon met een vraag van een melkveehouder. Ondertussen maakt Onze Zuivel een paar keer per week unieke kaas van eigen melk voor 18 melkveehouders.
Cursus en stage
Kaasmaken is heel wat anders dan werken als laborant, erkent Van Dijk. âHenk van de Erfkazer zei destijds: âMaak eerst maar eens drie keer kaas aan het aanrecht. Als je het dan nog steeds leuk vindt, kom je maar eens mee kijkenâ. En zo geschiedde.â Het vuurtje om zelf kaas te leren maken, werd verder aangewakkerd. Het (boeren)kaas maken leerde hij bij de cursus kaasmaken van Gea van der Puijl. Hij ontdekte hoe de kwaliteit van het eindproduct zowel bacteriologisch als qua bereidingswijze wordt beïnvloedt. Naast het volgen van theorie, liep Van Dijk ook stage bij Kaasboerderij de Brienenshof in Cothen.We wilden geen tweedehands spullen en kozen ervoor om goede apparatuur te bestellenNadat Van Dijk het kaasmaken onder knie had, werkte hij samen met Gijsbers het plan verder uit en presenteerde dat vervolgens bij het Innovatiehuis. De naam Onze Zuivel wordt geboren. Door met verschillende mensen uit de kaassector te praten, werd kennis verzameld over de benodigde apparatuur voor het kaasmaken. De feitelijke opstart van het bedrijf, de apparatuur aankopen, duurde wat langer dan gedacht. âWe wilden geen tweedehands spullen en kozen ervoor om goede apparatuur te bestellen. In de tussentijd hielp ik wekelijks een dag mee met kaasmaken op het bedrijf De Diervoort van Theo en Ine Hopman in Wijchen.â
Winnaar Agrifoodpluim
Op 8 december 2021 is alle apparatuur geïnstalleerd en startte het kaas maken. âIn het begin waren veel melkveehouders enthousiast, de melkprijs lag toen nog onder de 40 cent. We zijn met vijf melkveehouders gestart. Door sociale media en via mond-tot-mondreclame kwamen er steeds een paar bij. Momenteel zitten we op 18 klanten en hebben we al meer dan 700 kazen gemaakt.â Begin 2022 werden de eerste kazen verpakt en uitgeleverd aan de deelnemende boeren. Van Dijk startte toen ook met het maken van kruidenkaas en buffelkaas. In mei van dat jaar won Onze Zuivel de Agrifoodpluim, omdat het concept volgens de provincie Noord-Brabant âbijdraagt aan het verkorten van de keten en daarmee aan de band tussen boer en burger en aan een beter verdienmodelâ. Een mooie opsteker. Onze Zuivel is goed op weg, maar heeft volgens Van Dijk nog zeker ruimte om meer dan te verdubbelen.De apparatuur terugverdienen lukt ons door een paar keer per week kaas te maken.Kaas maken is niet moeilijk, kaas verkopen is lastiger, vindt Van Dijk. âWe denken mee met de boer en willen ze een vliegende start geven. We spreken ze met melk ophalen en kaas brengen. Het idee is ook om door samenwerking elkaar te versterken.â
Vooral jonge en belegen kaas
Na vier tot zes weken rijpen is er jonge kaas. De meeste boeren verkopen jonge en belegen kaas. âDat is ook ons advies. Eerst kijken hoe de doorloop daarvan is en dan op den duur kijken of we kazen met andere kruiden kunnen gaan maken.â Eenmaal vacuüm verpakt blijft de kaas twee maanden goed. Er wordt geen rauwmelkse kaas gemaakt vanwege de risicoâs. Bij Onze Zuivel wordt alle melk eerst gepasteuriseerd. De hygiëne is op orde, de pasteurisatie wordt gecontroleerd en er worden monsters ter controle opgestuurd. Zuiveltoezichthouder COKZ voert ook regelmatig controles uit in het productieproces, de opslag en de verpakkingsruimte. Van Dijk is tevreden, de processen zijn op orde en worden steeds efficiënter. âIk run nu een eigen bedrijf waar ik energie en tijd in steek, waar ik naast voor mezelf iets opbouw ook iets toevoeg voor andere ondernemers. Als ik de kaas aansnijd en hij ziet er mooi uit, geeft dat mij voldoening. Ik help er de klant mee vooruit. Zij vinden het vaak best spannend. Het gaat er uiteindelijk om dat we allebei plezier beleven aan het maken van een mooi lokaal product.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij