Foto: Koos Groenewold
In dit artikel
Verschillende industriële bedrijven en kennisinstellingen vormen een consortium om onderzoek te doen naar mogelijke voedselveiligheids- en kwaliteitsrisicoâs in plantaardige voedingsproducten, waaronder zuivelvervangers. Het gaat om mogelijke risicoâs van microbiële verontreinigingen.
Sporenvormende bacteriën
Nieuwe plantaardige ingrediënten bevatten vaak onbekende soorten en niveaus van microben. Zo komen veel plantaardige eiwitten van gewassen die dicht bij de grond groeien of worden geoogst en kunnen daardoor een breed scala aan organismen meebrengen. Een voorbeeld hiervan zijn sporenvormende bacteriën die warmtebehandelingen kunnen overleven. Ook tijdens het oogsten, tijdens bewaring of tijdens het productieproces kunnen verschillende microben in de ingrediënten komen. Het project moet inzicht geven in de niveaus en soorten microbiële verontreinigingen in meer dan 80 plantaardige ingrediënten.Partners
Partners in het project zijn onder andere NIZO (als coördinator), Wageningen University & Research, HAS green academy, Coca-Cola Company, Tetra Pak, Bel, Arla, Yili, FrieslandCampina en Cosun. Het project ontvangt een financiële bijdrage van de Topsector Agri & Food.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp