Foto: ANP
In dit artikel
De kaassoort gruyère, die in de Verenigde Staten (VS) wordt verkocht, hoeft niet per se afkomstig te zijn uit Zwitserland of Frankrijk. Dat blijkt uit een rechterlijke uitspraak in de VS. In Europa is de merknaam wel beschermd.
Herkomst van kaas
Reden voor een stap naar de rechter. Na een verloren eerste rechtszaak zijn ze nu ook in hoger beroep in het ongelijk gesteld. De term gruyère is in de VS niet voorbehouden aan de halfharde kaas gemaakt van de rauwe melk van Zwitserse koeien die grazen in de omgeving van het gelijknamig Zwitserse district of van Franse koeien uit de Franche-Comté en de Savoye. Amerikanen zouden volgens de rechter bij de naam gruyère niet direct aan Frankrijk of Zwitserland denken, maar aan een type kaas met gaten. De Food and Drug Administration stelt wel eisen aan de productiewijze, maar niet aan de herkomst van de melk waarvan de kaas is gemaakt.Lijkt op goedkeuring Gouda Holland
Opvallend is dat de merkaanvraag âGruyère Switzerlandâ in 2013 wel door de Amerikanen is goedgekeurd. Deze kaas mag alleen afkomstig zijn uit genoemde regioâs in Zwitserland en Frankrijk. Dit lijkt op de Europese goedkeuring van het merk Gouda Holland. Deze kaas mag alleen in Nederland worden geproduceerd. Goudse kaas mag echter in alle landen worden geproduceerd. De Zwitsers produceren jaarlijks zoân 33.000 ton gruyèrekaas, waarvan ze ongeveer 14.000 ton exporteren. In 2021 was de VS de belangrijkste exportmarkt, goed voor een volume van meer dan 4.162 ton.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst