Serrano-ham op toast. Foto: Canva
In dit artikel
Zwitserland is zuinig op zijn imago. Het land hanteert ook strikte regels voor het gebruik van nationale symbolen.
Oorsprongsbenaming
Zo precies als het Zwitserse uurwerk gaat Europa niet om met het label voor streekproducten. Europa kent weliswaar drie soorten bescherming: oorsprongsbenaming, geografische aanduiding en traditionele specialiteit. Voor de oorsprongsbenaming geldt dat productie en verwerking binnen een gebied moeten plaatsvinden. Denk aan feta, gorgonzola en Parmaham. In Nederland vallen onder andere Opperdoezer Ronde, Leidse Sleutelkaas en Brabantse Wal Asperges onder dit regime.Geografische oorsprong
Wat soepeler is de geografische aanduiding: minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia moet zijn toegeschreven aan de geografische oorsprong, zoals Ardenner ham, Westlandse Druif en Meerlander. Nederlandse Boerenkaas, Basterdsuiker en Hollandse Nieuwe horen tot de derde categorie. In Europa kennen we verder Mozzarella en Serrano-ham.Slechts 5 streken
Nu nog is de certificering een stevige kluif, maar dat wordt simpeler en ook uitgebreider. Straks vallen traditionele beroepen ook onder de regeling. Overigens is in Nederland niet veel belangstelling voor de bescherming: slechts 5 streken op een totaal van 3.500 in de Europese Unie. Veel Nederlandse streekproducten vinden afzet in een lokale winkel. Een verhaal, goede merknaam en aantrekkelijk logo is daarvoor vaak al genoeg. Niemand ook die daar moeilijk over doet.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst