Skip to content

Lessen van het coronavirus

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Alles is er al over gezegd. Het coronavirus. Vooropgesteld dat ik hoop dat alle mensen die het treft (niet alleen in Nederland) beter worden, hoop ik dat het ons een lesje leert.

Afgelopen zondag keek ik naar Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW bij WNL. Alhoewel één van zijn taken is om het volk rustig te houden, voorspelde hij een drastische daling van de economische groei door corona. Ik plaatste een berichtje op Facebook met de tekst: ‘de les van de enorme gevolgen van een ‘simpel’ virus moet zijn: koester de (voedsel)producenten in je eigen land’.

Relatie tussen voedsel en het coronavirus

Het bericht werd massaal gedeeld. Er kwamen ook veel negatieve reacties. Iemand vond dat ik een wereldprobleem misbruikte als reclame voor Nederlandse boeren. Anderen meenden dat er geen relatie is tussen voedsel en het virus. Dat laatste is natuurlijk niet waar. Zelfs minister Bruins zei in de corona-marathonuitzending dat de grenzen niet dicht kunnen, omdat de voedselvoorziening dan in gevaar komt. Zou de beste man weten dat wij naast stikstof ook nog iets anders produceren?

Zelfs minister Bruins zei in de corona-marathonuitzending dat de grenzen niet dicht kunnen

Ons behoudende kikkerlandje verschilt in bijna alles van landen in Zuidoost-Azië. Het virus schijnt ontstaan te zijn doordat men daar als delicatesse extreem wilde dieren slacht en het liefst warm opeet, zonder enige vorm van overheidscontrole. In Nederland geven we € 387.518.000 uit aan de NVWA. In China worden miljoenen besmette varkens levend begraven. Wij vermoorden op grote schaal zelfs kerngezonde dieren door de manier waarop ons land de Europese regels toepast. En zo zijn er talloze voorbeelden.

Minder afhankelijk worden van import

Natuurlijk moeten we blijven doen waar we goed in zijn, en ook voedsel blijven produceren voor export. Wij zijn tenslotte het land met de meest efficiënte productiemethoden ter wereld. Tegelijkertijd zouden we voor onze eigen consumptie veel minder afhankelijk moeten worden van import. Dat maakt ons minder kwetsbaar en zorgt ervoor dat burgers en politici ons letterlijk en figuurlijk meer waarderen. ‘Wat je van ver haalt, is beter’, heeft wat mij betreft z’n beste tijd gehad.

Snel delen

Afbeelding
Anita Heijdra

Vleesveehouder