Over het algemeen komt de tarwe voor het meel voor broden uit het buitenland. Foto: Canva
Het initiatief Nedertarwe van CZAV en Koopmans wordt opgeschaald.
Graanketen verduurzamen
Koopmans en CZAV gingen twee jaar geleden een samenwerking aan om de graanketen lokaal te maken en te verduurzamen. Met het graan wordt broodmeel gemaakt. Over het algemeen komt de tarwe voor het meel voor broden uit het buitenland. Andersom wordt in Nederland veelal maaltarwe, bedoeld als veevoer, geteeld. Met de samenwerking in Nedertarwe willen beide bedrijven laten zien dat er goede kwaliteit tarwe voor humane voeding in Nederland kan groeien. Alleen gecertificeerde bakkers mogen brood van Nedertarwe bakken en moeten aan een aantal voorwaarden op gebied van voedselverspilling, energiegebruik en verpakkingsmateriaal voldoen.Teeltrichtlijnen op gebied van duurzaamheid
De telers die graan telen binnen dit concept moeten zich houden aan bepaalde richtlijnen op gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld de aanleg van bloemenranden, het werken aan een betere bodemvruchtbaarheid en het beperken van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De ambitie is om ook de uitstoot van CO2 in de toekomst mee te nemen in de richtlijnen.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst