Foto: Canva
In dit artikel
Vrijwel alle voedingswetenschappers zijn het erover eens. We mogen meer plantaardig eten. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor die van de planeet. Hoe plantaardig jouw eetpatroon eruit zou moeten zien? Daarover verschillen die voedingswetenschappers wel van mening.
Vrouwen eten minder dan mannen
Nu wil ik het eigenlijk niet over mannen en hun vlees hebben. Want mannen kunnen dan wel heel erg van hun stukje vlees houden, vrouwen hebben het veel harder nodig. De gemiddelde vrouw hoeft minder te eten dan een man om zichzelf van energie te voorzien. Dat heeft voor- en nadelen. Een vrouw âbelastâ bijvoorbeeld de planeet daardoor al minder dan een man. Maar dat terzijde. Omdat vrouwen minder eten dan mannen, betekent het dat wát ze eten een relatief grotere hoeveelheid voedingsstoffen moet bevatten. Je zou ook kunnen zeggen dat hun voedsel een grotere nutriëntendichtheid moet bevatten. En daar zit het probleem dat ik wil aanstippen.EAT-Lancet-voedingspatroon
Want als vrouwen puur plantaardig gaan eten, ook wel hip âveganâ genoemd, dan wordt het lastig om alle belangrijke nutriënten binnen te krijgen. Het duurzame EAT-Lancet-voedingspatroon bevat voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd (tussen 15 en 49 jaar) maar 55% van de aanbevolen hoeveelheid ijzer. En ook zink en B12 liggen onder de aanbevolen hoeveelheden, maar dit is minder alarmerend dan de lage hoeveelheid ijzer.IJzertekort
Daarnaast bevat dit eetpatroon door de grote hoeveelheid peulvruchten en noten mogelijk veel fytine, wat de opname van ijzer en zink belemmert. Kortom: dit duurzame eetpatroon is niet optimaal voor de vrouwelijke gezondheid. Een ijzertekort is een belangrijke oorzaak van vermoeidheid en bloedarmoede; bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, doordat ze bloed verliezen als ze ongesteld zijn, en vrouwen die zwanger zijn of die borstvoeding geven, hebben een grotere kans op een ijzertekort. Wanneer ze dan met de voeding ook nog suboptimaal ijzer binnenkrijgen, wordt de kans op een ijzertekort zeer groot.Dagelijks aanbevolen hoeveelheid rood vlees voor vrouwen
Waar ik dus voor zou willen pleiten, is dat we met zân allen meer plantaardig gaan eten. Maar dat we de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 14 gram rood vlees voor vrouwen verdubbelen. Vlees levert goed opneembaar ijzer, vitamine B12 en zink. Natuurlijk kun je ijzer ook uit andere voedingsmiddelen halen. Net als B12 en zink. Maar wanneer je de nutriëntendichtheid afzet tegen de hoeveelheid energie die de voeding van vrouwen moet bevatten, dan is de keuze voor wekelijks 2 ons vlees een verstandige keuze!Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst